Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Niedawno klient zakupił BMW E90 LCI 2009r. bez silnika oraz skrzyni biegów. Z dokumentów wynika, że wcześniej był tam poliftowy silnik diesla o oznaczeniu N47. Ze względu na awaryjność w/w silnika Panu zależało, żebyśmy włożyli tam przedliftowy silnik M47 o mocy 163 koni. Klient dostarczył nam kompletny silnik ze skrzynią, komputer silnika, moduł CAS oraz kluczyk przypisany do modułu.

Niestety problemy rozpoczęły się już na początku, mianowicie kostka, która wychodzi z wiązki i jest wpinana do komputera silnika różni się w wersji przed liftowej i poliftowej. W przedliftowym kostka posiada 18 kabelkow, w poliftowej 22.

Tutaj moje pytanie, posiada ktoś schematy jak to przerobić?

Proszę o wyrozumiałość, to mój pierwszy post.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witaj na forum. Tak, problem wystepuje w poliftowym 318d. Jest tam specyficzny komp. Pociesze, przerabialem ten temat i wszystko bedzie pasowac. Najprosciej to miec odciete wtyczki (ta od strony silnika tez nie pasuje) od przedlifta i wtedy przekladamy. Kolory sa te same.
Opublikowano
Mam odcięta wtyczkę z instalacji z auta przedliftowego. Zgadza się, kolory są te same, a z tymi pozostałymi (zostają cztery wolne przewody) co zrobić?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Juz nie pamietam, pare lat temu robiłem ale albo ich nie uzywalem albo gdzies obok szly badz ten mial klapki kolektora a drugi nie... Zrobilem tak, po zmianie wtyczek odpalilem auto i czytalem bledy. Robiłem w druga strone, z przedlifta m47 na n47 z tym kompem 85...cos tam. Chyba dwa kabelki udalo sie pomylic. Czarnych jest pare sztuk....
Opublikowano
Okej, znalazłem chwilę czasu i podłączyłem to wszystko, cztery zostały wolne. Po wciśnięciu kluczyka reaguje tak jak powinien i znów problem. Nie reaguje na przycisk 'start'. Tak jakby nie podawał prądu na rozrusznik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz czarno-zielony kabelek w kostce. W m47 z cas idzie na pin 34 a w n47 na pin 7.