Skocz do zawartości

[E60] 535d Miękki hamulec..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, od zakupu auta mam problem z miękkim hamulcem. Otóż pierwsze co to było sprawdzenie szczelności układu brak jakichkolwiek wycieków. Następnie przelany nowy płyn odpowietrzony układ wszystko poszło zgodnie z książka jednak dalej problem pozostał. Następnie zostały zmienione kolejny raz płyn i przewody elastyczne na takie w oplocie. Pedał po wyłączeniu silnika robi się twardy czyli serwo działa. Siła hamowania jest ok. Czasem przy wyższych obrotach trafi się że hamulec mocno złapie od samej góry. Podczas jazdy w mieście często wpada on poniżej linii gazu. Dodam że jeśli przy jednostajnym długim hamowaniu pod pomuje kilka razy to zaczyna łapać wyżej. Klocki i tarcze również w tolerancji. Gdzie dalej szukać problemu?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
  • Autor

No tak mi się też może wydawać jednak gdy serwo by nie trzymało ciśnienia bądź przepuszczalo to nie powinno być twardego hamulca?

Dodam że dziś rano odpaliłem auto i był bardzo wysoko i twardo tak jakby prawidłowo. Po południu powrot z pracy hamulec miękki niewyczuwalny i nurkuje.

Zastanawia mnie jeszcze czy np nie szczelność bądź brak wydajności pompy Vacum może powodować takie usterki. Podciśnienia mam wyłączne ale klapka w wydechu mocno wibruje na wolnych obrotach i podejrzewam że tam przewód może być uszkodzony

Opublikowano

Użyj kompa do odpowietrzenia układu.

Ja po przekładce układu 530d>>>535d za cholere nie mogłem odpowietrzyć, dopiero kompem poszło.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
  • Autor

Panowie i Panie dziś sprawdzałem olej i coś mu tak zaczęło syczec i szumieć. Czy to dolot bo podobnie brzmiało to w m54 czy w M57 też tak może być? Czy to syczenie nieszczelności

Opublikowano
Nurkujący pedał to objaw zapowietrzonego układu ale zdarza się że w pompie abs zawory przepuszczają i też daje taki objaw miałem taki przypadek z golfem 4 za piątym razem dopiero się odpowietrzył zdejmowane zaciski podczas odpowietrzania kombinacje alpejskie ale w końcu się udało.
Opublikowano
  • Autor
Planuje złapać warsztat gdzie będzie możliwość ciśnieniowego odpowietrzenia. Przez pompkę.
Opublikowano
INPA.... 5 minut i zrobione :roll:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
Mógłbys napisać dokladniej jak to zrobić?
Opublikowano

U mnie procedura przechodzila szybciej z przednimi zaciskami. Tył dłużej.

Pilnujcie poziomu płynu w zbiorniczku ;)

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja robiłem przez ista i świetnie poszło.

Mieliśmy też jakaś śmieszna pompke ale to co pompa ABS robi nie ma porównania :cool2:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
No ja to samo... układ był zupełnie pusty i tradycyjną metodą nie dalem rady zrobić. Pompką podciśnieniową było lepiej ale i tak wyczuć bylo mozna zapowietrzenie układu. Przez INPE pompa ABS wyrzuciła powietrze za pierwszym razem :cool2:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
  • Autor

Zmierzyłem układ podciśnienia (polecono mi to sprawdzić) wpiąłem się na wyjściu głównego przewodu od pompy Vacum przed akumulatorem podciśnienia taka butelka z tworzywa po prawej stronie nad wydechowym. Po odpaleniu przez 4-5 sekund pompuje do wartości 70 cmHg/ 30 inHg czyli po przeliczeniu mam 0.93326 Bar książkowo ma być 0.9 bara także jest ok. Jedno naciśnięcie hamulca spada do tych wartości normal Engine 3-4 potrafi zejść poniżej 10. Także wydaje mi się że jeśli o to chodzi to jest ok.

Taki wakuometr

83d15b9fad51d70218bd10953b7c392e.jpg

Także trzeba się pogodzić z Inpa i wjechać na odpowietrzanie do garażu, dam znać jak się to ogarnie.