Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć jako ze moje B22 jednak pierścienie ma raczej mocno zużyte niedługo chciałbym wrzucić jej M52TUB25 i stad teraz pare pytań (przepraszam jeżeli się powtarzam z tematem ale nie mogłem znaleźć wyczerpujących informacji na ten temat)

1. Czy sam słupek bez problemu pójdzie na osprzęcie M54? Coś w stylu p&p

2. Jeżeli pójdzie to z tego co wiem i z moich kalkulacji powinien mieć osiągi M54B25 :?:

(Biorę pod uwagę oczywiście wymianę kompa)

W 2.8 nie chce się ładować, 2.5 na osprzęcie z m54 by mi idealnie wystarczyło jakby wypluło ~190km a M54 nie wrzucę ponieważ zbyt bardzo się zawiodłem na obecnym 2.2 a kupno używanego M54 to raczej w 90% olejożerne trupy a jednak funduszy na kupno 3.0 i wyremontowanie go nie posiadam :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Słupek, z m52tub25, dolot i wałek ssący z m54, będzie dobrze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Cześć, żeby już nie zakładać nowego tematu zapytam się tu ;)

W niedzielę wracałem do domu, wjechałem do miasta i nagle moim oczom ukazał się Check ;P zamówiłem sobie interfejs żeby ogarnąć błędy i z tego co się okazało wywaliło 2 błędy (wszystko wrzucam w PDF'ach). Chodzi oczywiście o 227 i 228 czyli sond (8 nie ma co się czepiać bo na postoju odłączyłem przepływkę więc dlatego był błąd a reszta to Shadow bo nie to zapisałem :mad2: ). Jak wiadomo:

-mój silnik lubi sobie pić olej co już się pytałem i zakładałem tematy

-poprzedni właściciel zmienił 2 sondy (nie wiem które)

-Mam LPG i wyskoczyło to na LPG jak jechałem choć ostatnio miałem przegląd i wszystko zostało ustawione bo było "zbyt bogato"

2 pytanie:

Możecie przejrzeć te PDF'y z różnymi wartościami i powiedzieć czy jest wszystko w porządku ? Korekty, Vanosy itd. ? (wszystkie pomiary na biegu jałowym) jeżeli coś trzeba będzie mogę zaraz się podpiąć i czytać błędy przy różnych RPM

3 pytanie:

zmagam/zmagałem się z obrotami które do właśnie 1500rpm dość mocno falują (ostatnio gdy pedałem gazu chciałem ustawić 1200 obrotów to wskazówka latała 1100-1200). Teraz w programie zadałem 1400 obrotów i nawet silnik tego nie osiągnął tylko się bujał między 1250-1350. Czyżby krokowiec mógłby być winny ? Dodam że podczas redukcji czy gwałtownego dodania gazu czasami jest dość mocne poszarpywanie (niedługo świece bo jest ich już czas więc ten problem może zniweluje) ale jeżeli chodzi o to spadanie do 500rpm podczas wysprzęglania oraz falowanie na tych niskich obrotach to nie mam pojęcia

Z góry dzięki za rady i odpowiedzi, pozdrawiam ;)

Błędy: https://docdro.id/E3traQk

Sondy: https://docdro.id/3I1TGPn

Korekty wtrysków: https://docdro.id/q2tiuhs

Vanos: https://docdro.id/ntTIXo7

przepływka, temp i inne: https://docdro.id/dvIO3yL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co wraca po skasowaniu? Nie pokazałeś najważniejszych w tym przypadku korekt paliwowych. Dwa pierwsze błędy to nie sondy..nie wiem skąd to się bierze i jest powielane..to zły skład mieszanki i jeżeli na pb jest tak samo to przyczyną w 99% przypadków jest lewe powietrze. Masz też błąd klapy wydechu a nie masz 3.0i, to ciekawe. Błędy sond pewnie są skutkiem ich odpinania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Akurat na benzynie nie sprawdzałem czy cokolwiek jest bo w sumie ten błąd z mieszanką wyskoczył dopiero po 2 miesiącach odkąd mam to auto, wczoraj sobie pojeździłem wieczorem trochę ostrzej i zaraz się podepnę i sprawdzę czy coś się pojawiło :| właśnie też się zdziwiłem z tym błędem od klapek :?: dam znać co tam się dzieje zaraz
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdecydowanie gazownik przesadził, do regulacji, zobacz co dzieje się podczas jazdy z korektami na lpg, najlepiej nagraj.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Cześć, jestem po swapie M54B22 na słupek M54TUb25, wszystko pięknie śmiga ale chyba przyadłoby się zaktualizować sterownik na mapy z M54B25, dobrze myślę? ktoś mnie nakieruje lub poda temat dokladnie gdzie jest poruszona zmiana map z mniejszej pojemnosci na np. większą ? Zwykły kabel Ediabas się nada? wszystko na nim robiłem (inpa, NCS expert) nie wiem jak z winKPF :wink: dziękuję z góry za podpowiedzi i proszę o pomoc, pozdrawiam !