Skocz do zawartości

E46 320D. Klapki Zawirowań w kolektorze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siemka. Wywaliłem to ustrojstwo ale 1 klapki już nie było. Auto chodzi normalnie. Co się mogło z nią stać ? Wpadła i gdzieś leży czy została zmielona i wypluta i mam mega farta ? Ktoś coś ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nic się nie dzieje to zapewne ktoś zobaczył, że jedna jest luźna i tylko ją usunął, masz zdjęcie jak to wyglądało? W takiej sytuacji warto zajrzeć kamerą do silnika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Kurde nie mam takiego sprzętu. Zdjecia nie zrobiłem. 2 były całe, natomiast 1 w ogole nie było a następna już prawie odpadla i trzymała sie tylko na nagarze i sie oparła. Już nawet się nie obracała. Więc w każdej chwili mogła odpaść.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powiem Ci, że w takiej sytuacji bałbym się to odpalać, teoretycznie mogła zblokować się niżej..ośka była na miejscu?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ta wszystko było na miejscu oprócz tej klapki :) Jest szansa że mogła zostać nie wiem zmielona lub spalona w silniku ? Bo w sumie nie wiem czy ktoś ją wyciągał bo ledwo żyła czy po prostu odpadła już jakiś czas temu. W sumie z miesiąc temu zaczęło mi nagle całym autem trząś i trekotać z 20 sek a potem jak ręką odjął nagle, nie wiedziałem co to. Teraz już chyba wiem. Podejrzewam że odpadła wtedy i wpadła do silnika i została zmielona/wypalona nie wiem i jakimś cudem lub szczęściem nic się nie stało. Chodź to jak wygrać w totka, dziwne. Znajomy mechanik mi mówił że jak już nic się nie stało to nic się nie stanie. Prawdopodobnie została zmielona i wypalona i sam się dziwił że miałem farta. W sumie te klapki wyglądały już tragicznie same się gięły po ponad 320tyś km to te klapki wyglądają jak korozja z nagarem. Więc wydaje mi się że możliwe że zmieliło ją i wypaliło. W silniku z tego co wiem są duże temperatury w cylindrach. Jeśli się mylę to popraw mnie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź jak wygląda wirnik turbiny po tej akcji.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Zauważyłem że mam takie cykanie jedynie w silniku ale to mogło już być wcześniej a nie zauważyłem. Jest szansa żeby to mogło być przez tę klapkę ? Poniżej 2 linki na zimnym i ciepłym silniku. Wygląda jak coś z wtryskami ale nie wiem.

Zimny -

Ciepły -

Na ciepłym niby nic nie słychać ale na żywo coś tam jeszcze cyka lecz trochę mniej już. Przy dodawaniu gazu też cyka ale jakby mniej. Jakieś pomysły ? :) Dodam że auto śmiga normalnie, odpala normalnie tak samo jeździ i ma moc jak wcześniej nie widzę żadnych zmian pod tym względem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bocian jak to w klekocie, sprawdź tę turbinę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Sprawdzę na dniach. A wcześniej mi tak nie cykało i nie dawno zaczęło :) Mówisz że mogło coś stać się z turbiną ? klapka by tam doleciała ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Innej drogi wyjścia nie ma :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL