Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dopiero od tygodnia jeżdżę autem z napędem na tylną oś i mam takie pytanie bo nie wiem jak to interpretować.

Po wyjściu z zakrętu np. 90° i dodaniu gazu auto samoczynnie ściąga na lewą stronę. muszę wtedy korygować tor jazdy całkiem mocno trzymając kierownice.

Auto jest trzy letnie i ma nabite 26 tyś. km. więc wydaje się całkiem nowe. Nie było bite. komputer pokładowy wspomina tylko o minionym terminie wymiany płynu hamulcowego.

Również nie miałem wcześniej auta z systemem DCS i nie wiem czy to ma znaczenie ;)

Pozdrawiam.

Opublikowano

jest to zakręt w prawo, a po wyjściu ściąga w lewo. również przy wyprzedzaniu czuje jakby auto żyło własnym życiem, wyrywa się, a ja muszę je szarpać jak psa na smyczy (przepraszam za porównanie ;) ale trochę tak to wygląda.

nie byłem u diagnosty, jeszcze nawet nie wiem co to są lasery. to moje pierwsze 'lepsze' auto. dopiero się z nim oswajam.

Opublikowano
jest to zakręt w prawo, a po wyjściu ściąga w lewo. również przy wyprzedzaniu czuje jakby auto żyło własnym życiem, wyrywa się, a ja muszę je szarpać jak psa na smyczy (przepraszam za porównanie ;) ale trochę tak to wygląda.

nie byłem u diagnosty, jeszcze nawet nie wiem co to są lasery. to moje pierwsze 'lepsze' auto. dopiero się z nim oswajam.

1. Seria 1 BMW to nie jest "lepsze auto" ale o tym nie dyskutujmy.

2. Wizyta u diagnosty to podstawa! Być może nie masz ustawionych kątów czy zbieżności.

3. Jest opcja, że masz uszkodzony bieżnik opony.

Opublikowano

Jakie opony? Ja kiedyś miałem podobne sytuacje w E61...tłukło w tyle przy dużej prędkości...i przy jeździe na wprost...może 0,5stopnia w którąś ze stron kierownicą ruszyłem i zmiana pasa była...okazało się, że opony...niby nowe...ale firmy "Haida-wiem...chinole" i w tym był problem...założone używki Pirelli i po problemie...ale geometria podstawa :)