Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie. Od dłuższego czasu szukam złodzieja prądu w moim e39 i najprawdopodobniej go znalazłem. Otóż regulator napięcia po jeździe autem i nagrzaniu go nie chce się wyłączyć (słychać z niego piszczenie/przepływ prądu). Odlaczylem kleme na noc. Rano podpialem ja i otworzyłem samochód, maska do góry i słychać piszczenie przy regulatorze, jednak po zamknięciu auta piszczenie z alternatora wycisza się w momencie kiedy samochód przechodzi w stan uśpienia, czyli po około 15 minutach. Takich prób tego dnia wykonałem okolo 10 i zawsze pobór prądu spadał do 0,07 A. Dokładnie w tym samym momencie gdy ustawalo piszczenie pobór prądu spadał na 0,07 A. Dopiero gdy wsiadłem w auto i pojezdzilem trochę zauważyłem że gdy silnik jest ciepły to owe piszczenie nie cichnie po 15 minutach tylko piszczy i piszczy bez końca... Czy może ktoś z użytkowników wsłuchać się czy po zgaszeniu rozgrzanego do pionu silnika (oczywiście na otwartej masce) słyszy delikatny pisk z okolic alternatora i czy owy pisk wycisza się po uśpienia wszystkich systemów? Bardzo mi to pomoże w diagnozie czy to właśnie regulator napięcia zjada prąd czy szukać gdzieś indziej...

Pozdrawiam!

Opublikowano
jak ubstawiasz alternator to go odłącz i zobacz czy problem znikł jak tak to oddaj do regeneracji,
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
Niby racja, tylko mi chodzi bardziej o to czy w waszych zdrowych regulatorach też się wydobywa ten dźwięk, niezależnie czy na zimnym na czy na ciepłym silniku i czy cichnie po tych 15-20 min. Może coś innego powoduje że ten dźwięk z regulatora się nie wycisza po czasie. Wgl czy ten cichy pisk jest rzeczą normalną mnie ciekawi...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Czołem, tak na przyszłość dla innych użytkowników. Regulator napięcia robił zwarcie kiedy dostawał temperatury. Objawy było bardzo dziwne, oprócz tego, że sam regulator wydawał z siebie cichutkie piszczenie to jeszcze nie pozwalał się uśpić innym systemem. Przykład to wiatraczek w klimatroniku, usypial się dopiero gdy regulator napięcia przestawał piszczec. Wiem, że brzmi to dziwnie, ale tak było. Po zmianie regulatora jest spokój i wiatraczek wyłącza się po 15 min i pobór po uśpienia wynosi 0,07 A. Mam nadzieję, że komuś się to może przydać. Pozdrawiam :)