Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie mam mały irytujący problem w swoim bmw e60 polift. Otóż wczoraj będąc w trasie wpadłem w dziurę w asfalcie i zaczęło mi coś trzeszczeć, brzęczeć w podszybiu zaraz za Navi, nawiew jest wyłączony natomiast wydaje mi się jak by to był jakiś wiatraczek chłodzący ekran z tyłu. Przyśpieszając bardziej go słychać, zgaszę auto i dalej słychać póki aku go nie odetnie.

Co to dokładnie może być i jak to naprawić?

Navi mam professional, a bmw z 2008r.

Opublikowano
Jeśli po zgaszeniu wiatraczek ciągle pracuje to może to być tak jak napisałeś wiatraczek od nawigacji/radia. Musisz wyjąć całą jednostkę, wiatrak jest na niej przymocowany z tyłu dwoma śrubkami lub zaciskami, teraz nie pamiętam dokładnie. Bardzo łatwo będzie go wymienić.
Opublikowano
Szukam jakichkolwiek informacji o tym wiatraczku, ale nic nie ma :mad2: . Jak wyciągnąć ekran, muszę rozbierać plastiki przy radiu?
Opublikowano

Na obudowie od wentylatorka powinny być jakieś informacje. Może wystarczy go nasmarować, wyjmij i zobacz. Ekranu nie trzeba wyciągać. Tutaj masz video z YT jak wyjąć jednostkę centralną:

przewiń do 3:30 widoczny jest wiatraczek

lub