Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W ostatnim czasie zauważyłem dość dziwny objaw. Tzn. sporadycznie, raz na jakiś czas i raczej na nierozgrzanym silniku obroty potrafią dziwne skoczyć (tzn. tak jakby auto chciało zgasnąć , auto szybko podbija obroty i po ułamkach sekund wyrównuje i spokój). Zauważyłem też , że po wciśnięciu sprzęgła obroty lekko idą do góry (ok.100), po odjęciu sprzęgła spadają (o ok.100)- gdzieś wyczytałem , że to normalne choć wcześniej nie widziałem. Czasowo pokrywa się to z wymianą czujnika położenia wałka wydechu (na delhpi wyskakiwał błąd, po zmianie na febi błędu od 2 miesięcy nie ma). Komputer żadnego błędu nie pokazuje. Pytanie gdzie szukać- czy to coś z czujnikiem, coś ze sprzęgłem- dwumasą, coś z vanosem, coś z paliwem. Na pytanie odnośnie ewentualnych spadków mocy nie odpowiem...może pojadę na hamownię na czasie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Stało się to po zmianie na czujnik delphi już czy dopiero jak założyłeś febi? Rozwiń to, ponieważ to może być przekłamujący czujnik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
czasowo pokrywa mi się to ze zmianą z czujnika delphi (wyskakiwał błąd, ale silnik chodził igła), na febi (błąd nie wyskakuje, ale dzieje się to co opisałem). Może to zbieg okoliczności, a może nie. W między czasie był wymieniany jeszcze aku na nowy. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Dojeżdżając do świateł przy np.: 2000 obrotów wrzucam luz, silnik schodzi z obrotami do ok 600, zatrzymuje auto silnik ciągle ma ok.600, a po paru sekundach postoju podnosi sobie na ok.800 i tak trzyma. wszystko na luzie oczywiście.
Opublikowano
mała aktualizacja...skoki obrotów nagle ustały (nawet te które opisywałem po wrzuceniu na luz przy np.: 2000 obrotów i dojeździe na luzie do świateł), ale pojawiło się bardzo małe falowanie obrotów. Na luzie obroty falują na moje o ok.50 obrotów, jest to ledwo słyszalne i ledwo zauważalne na wskazówce, ale jest. Czuć, że silnik nie chodzi tak jak jeszcze 2miechy temu. Błędów zero...gdzie szukać-krokowy, przepustnica, vanos, czy może wywalić czujnik położenia wałka wydechowy?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź dobrze dolot czy jest szczelny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
...tak więc auto odebrane od mechanika, wyczyszczona przepustnica, przy okazji wymienione też świece. Problemem był chyba jednak wąż za filtrem a przed egrem (taka l-ka z odchodzącą małą "rurką"). Oryginał w bmw 80zł więc nie bolało. Tak więc dzięki za wskazówki. Auto chodzi ładnie, przede wszystkim lepiej zbiera się z dołu- ale to może już autosugestia. Teraz jak silnik zaczął pracować jak na początku ,na postoju czuć jakby małe drgania (wyczuwalne w podłodze i na fotelu). Podobnie miałem kiedyś w dieslu jak dwumasa padała więc może tu jest podobnie...