Skocz do zawartości

Opony letnie - 225/45/17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Szukałem poprzez opcję "wyszukaj" podobnego tematu, ale nic konkretnego nie znalazłem .

Mianowicie rozglądam się za zakupem letnich opon do BMW 116D. Mam go od niedawna i na zimowych oponach (Dunlop Winter Sport o ile się nie mylę [ zimowe 205/50/R17]) jest w sumie teraz dość ślisko. Generalnie fajnie się prowadzi i szybko reaguję na ruch kierownicy, nawet przy szarpnięciach, ale tyłek lata jak niektórych dziewczyn w klubach... Szczególnie dziwne, że nawet przy tych 115 koniach i niecałych 300Nm przy lekkim wciśnięciu gazu na lekkich obrtotach kontrolka już lata

Koniec wiosny/lato planuje zrobić chipa na jakieś bezpieczne 160 koni-180 koni i przede wszystkim zwiększenie momentu, jednak na trasie przy wyprzedzaniu brakuje elastyczności i kopa... Początkowo myślałem o letniej oponie w granicach 300zł, ale coraz bardziej jestem przekonany ku Michelin Pilot Sport 4 lub Pirelli P Zero Co o tym sądzicie?

Może powiecie mi jakie wy macie opony i jak jesteście z nich zadowoleni (ewentualnie też ile na nich przejechaliście)?

Styl jazdy mam raczej dynamiczny, czekam na wasze komentarze :) !

Edytowane przez ulan_94

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sporo przejechałem na dunlop sport bluresponse i jestem mega zadowolony, rewelacyjna opona, do drugiego kupiłem felgi z praktycznie nowymi pirelli p zero gt nero i trakcja jest bardzo dobra, ale tu też pomaga szerokość, ponieważ na tyle 255/35/18. Dunlopy mam w rozmiarze 205/50/17, auto wystrojone na 210/435 i dają sobie bardzo dobrze radę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie czytam o tych Dunlopach Sport Bluresponse i w gruncie rzeczy mają dobre opinie, do tego sensowna cena. Chyba zlwezme je pod uwagę :D . Chociaż doczytałem, że jeśli chodzi o zakresy to są po prostu dobre, choć nie tak dobre jak P Zero czy PS4.

Dodam też, że gdy wczoraj już było cieplej to nie byłem w stanie tych opon w poślizg wprowadzić, jednak było wtedy faktycznie ślisko :)

Opublikowano
Witam a ja mam taki problem w F01 xdrive miałem opony w rozmiarach 245/40 R20 przód i 275/35 R20 tył było to Pirelli pzero run flat, założyłem nowe w takich samych rozmiarach ale firmy Falken azensis tylko nie run flat. Po zakupie okazało się że opony z przodu są z rocznika 2017 a tył 2018, po wymianie auto zaczęło szarpać głównie podczas ruszania. Zmierzyłem obwód opony i okazuję się, że jest różnica między przednią osią a tylna około 2.5 cm. Co teraz robić reklamować opony?
Opublikowano

Prawdopodobnie problem polega na tym że opony które kupiłeś nie posiadają homologacji BMW przez co może być różnica w rozmiarze rzeczywistym pomimo takiego samego rozmiaru nominalnego.

Rok produkcji nie ma nic do tego, opona do 36 miesięcy od wyprodukowania jest pełnowartościowa.

Nie pali się ABS albo ESP?

Opublikowano
  • Autor

Czyli mimo wszystko warto zwrócić uwagę na homologację od BMW ? :?: :?: :?:

Lato coraz bliżej, a już wypada coś zaraz zamawiać :P

Opublikowano

Zależy do jakiej wersji. W stałym 4x4 opony muszą być identycznej wysokości, żeby nie oberwał napęd. W wersji na oś aż takiego znaczenia nie ma, ale trzeba się liczyć z tym, że czujniki mogą źle odczytywać dane przez inną średnicę koła.

Znajomemu w 530d założyli przód 245/40r19, a tył 265/40r19 chociaż poprawnym rozmiarem na tył powinno być 275/35r19 - co prawda nic się nie działo, ale była różnica w wysokości koła.