Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam, przeczytalem cala mase poradnikow i wiem ze nie jest to problem znalezc. Przewinela sie cala masa takich tematow. Jednak moj problem wyglada nastepujaco. Chcialbym sobie dolozyc lusterko z fotochromem i asystentem dlugich, bez nosa klauna, gdzie fabrycznie bylo lusterko wyposazone tylko w nos klauna. I problem wyglada nastepujaco, ze jestem kompletnei tepy w temacie jakiekolwiek lektryki czy czytania schematow. Poradniki widze z ladnym opisem jaki kolor kabelka gdzie itp, to mowie dam rade. Ten dodatkowy zestaw do lusterka fotochromatycznego tez dokupilem. Zabieram sie dzisiaj za robote i kurw.. zaden kolor kabla nie pasuje do tego co we wszelkich poradnikach.. nawet ilosc kabli w moich wtyczkach z wtyczkami w poradnikach sie nie zgadza.. i zglupialem.. Nawet finalnie fotochromu ni cholery nie moglem podlaczyc, bo nic nie kumalem z opisu.. I rownierz ilosc kabli i rodzaj wtyczki mi sie nie zgadzal. Wstawiam zdjecia pogladowe i czy ktos zechcialby mi wytlumaczyc co, gdzie i jak mam podlaczyc? WIem ze asystenta trzeba dokodowac, to akurat sprawa na pozniej.

1c415a010687188bmed.jpg

Wtyczka do lampki.

dd5b9b73e7913fdfmed.jpg

fb277e2144be9512med.jpg

Wtyczka do lusterka.

28971ae5ea62dd8amed.jpg

fe9b87ec5a936b4emed.jpg

Zakupione lusterko.

569822f8f1baa563med.jpg

Dokupiony zestaw montazowy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wtyczki z zdjęć 1 i 2 cię nie interesują

Wtyczka z trzeciego zdjęcia - potrzebny plus na pin nr 3

minus na pin nr 10

Wtyczka czerwona z sensora trzy pinowa , z tych przewodów możesz zasilić lusterko

1 czerwono/szary - plus

2 niebiesko/żółty - moduł świateł

3 brązowy - minus

Tyle na temat fotochromu

Asystent świateł dodatkowo potrzebuje linie CAN w małym trzy pinowym gnieździe w lusterku

Pin 1 - K_CAN_SH czarny

Pin 2 - K_CAN_SL żółty

to są przewody skręcone w warkoczyk .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Dziękuje, już to otworzyło troszke mój umysł. Ale jak z kwestią fotochromu, jeżeli chce to zrobić jak bóg przykazał? W planach na kiedyś tam dołożenie również lustetek z fotochromem po bokach, a wtedy już wstrczne musi być podłączone po bożemu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli masz zamiar sam coś doposażać to musisz się nauczyć czytać schematy ,TIS to programy schematami , opisami montażu i demontażu wszystkiego w aucie .

Np

Schemat Twojego sensora światła /deszczu

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e60-525d-lim_200804/components-connectors/components/b-sensors-electrical-transducers/b57a-rain-light-solar-sensor/ZwoMyvU

Lusterko

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e60-525d-lim_200804/wiring-functional-info/body/mirrors/interior-rear-view-mirror-compass-garage-door-opener/L5ZjqkyE

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"