Skocz do zawartości

[320i] Gazowanie na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Opiszę wam co mój kolega odjaniepawlił w mojej beemce :mad2: . Wyszedłem z pracy żeby odpalić auto i oczyścić szyby ze szronu, mój kumpel(nie ogarnięty 'motoryzacyjnie') postanowił na czas czyszczenia posiedzieć sobie za kółkiem i nie wiem co mu od.ebało ale postanowił wkręcić silnik do odcięcia tak z 2 razy zanim go nie z.ebałem żeby przestał :mad2: . Wiem że temat stary jak świat, ale proszę uspokójcie mnie że mi właśnie silnika prawie nie zajechał, czy nie skrócił mi jego żywotność o x km, czy nie zacznie mi teraz np żłopać olej :cry2: Silnik chodził tylko ok 1 min na postoju :/ , ale w mocy silnika czy jego dźwięku nie zauważyłem zmian.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak nie jeździsz na 15w40 to będzie żył.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Przedstaw mu rachunek z aso za nowy silnik, a przynajmniej postrasz może następnym razem pomyśli zanim odwali kolejną głupotę na cudzej własności.

BTW rozgrzewanie silnika na postoju nie jest najlepszym pomysłem, nie jest zbyt zdrowe dla samego silnika i oczywiście dla środowiska jest be :)

Opublikowano
  • Autor
Takiego wkurwiu na drugiego człowieka dawno nie miałem Panie Cezary. Ogólnie już przedstawiłem mu co następuje: jeśli w najbliższym czasie zacznie coś się 'dziać' z silnikiem; nadmierne żłopanie oleju itp to oddaje mu auto i ma je doprowadzić do stanu z przed zdarzenia. Szczególnie że miałem(mam nadzieje że mam nadal) silniczek zdrowy ze sprawdzonym przebiegiem 140 tys :cry: . Pozdro i dzięki za chwilowe uspokojenie. :)
Opublikowano
W wolnossącym silniku nic nie powinno się stać jak parę razy przegazujesz na zimnym. Oczywiście zależne to jest od oleju oraz temperatury zewnętrznej.
Opublikowano
  • Autor
Olej 5w40 valvorine. Temp. na zewnatrz byla ok 0 stopni.. Dosyć świeży ten olej pół roku na nim jeżdżę + dolewki jak to w m54. Jestem ciekaw czy wszystko będzie git. Kolega jak usłyszał o ewentualnej wymianie silnika prawie zemdlal :mrgreen: