Skocz do zawartości

[E61] NIVO - problem z kompresorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie, mam problem z kompresorem "chyba"... Sytuacja wygląda następująco:

Dziś nagle zaczęło wywalać błąd poziomowania, podłączyłem INPę w celu ręcznego napompowania aby sprawdzić w czym leży problem. Niestety ku mojemu zdziwieniu kompresor przestał pracować (jeszcze wczoraj wszystko działało jak należy...). Rozebrałem wszystko żeby mieć dostęp do tej pompki i teraz... czy może mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić czy kompresor jest sprawny? jak go podłączyć "na krótko"?? Co steruje sprężarką? czujniki poziomowania raczej są sprawne, ponieważ podnosząc auto lub opuszczając, wartości w INPie ulegają zmianie. Dodam jeszcze, że jak próbuję uruchomić kompresor w INPie to elektrozawór cały czas tryka, tak jakby się otwierał i zamykał w odstępach może 1 sek.

I teraz nie wiem czy to wina elektrozaworu, kompresora czy może coś kompletnie innego..?

Bardzo proszę o jakieś wskazówki :)

Opublikowano
Sprawdz bezpieczniki.Mi ostatnio opadł tył i ompressor nie działał.Okazało się,że coś przymarzlo i wywalił bezpiecznik
Opublikowano
  • Autor
Sprawdz bezpieczniki.Mi ostatnio opadł tył i ompressor nie działał.Okazało się,że coś przymarzlo i wywalił bezpiecznik

A pamiętasz może który to bezpiecznik? A może to przekaźnik?? tylko czy w tedy dochodziło by napięcie na elektrozawór?? Chyba, że przekaźnik jest tylko do kompresora..?

Znalazłem filmik na yt jak podłączyć kompresor "na krótko", zobaczę czy ruszy..

Opublikowano
  • Autor
Majkel120322 dziękuję za dobrą radę :D, czasami jak to mówią, najciemniej pod latarnią. Są 2 bezpieczniki 1 40a drugi 7,5 i ten 40a był przepalony. Heh zdążyłem porozkręcać osłony, zdjąć koło, kompresor itp. Ale koniec końców dobrze się stało bo okazało się, że wężyk dolotowy był cały popękany, w jednym miejscu praktycznie pęknięty na pół, więc od dłuższego czasu kompresor zasysał syfy... miałem chyba sporo szczęścia, że jeszcze nie padł :duh:
Opublikowano

Dokładnie ;) ja ostatnio zacząłem od rozkrecania,inpy itp a mój brat powiedział "sprawdz bezpieczniki" i miał racje heh

Po wymianie zaczął ci pracować?

Opublikowano
  • Autor
Tak, działa jak należy. Teraz borykam się z innym problemem, wypadający zapłon.. ale to już w innym temacie.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Niestety muszę odświeżyć temat, od czasu rozwiązania problemu z jakiegoś powodu komputer przestawia się w tryb transportowy. NIVO nie pompuje się automatycznie, jak wyłączę w inpie tryb transportowy to oczywiście natychmiast się pompuje. Rano przed pracą wsiądę w auto to jeszcze się pompuje a jak wracam to już kaplica... podłączam inpe i oczywiście tryb transportowy aktywny.. i tak w kółko.. :mad2:

Ktoś jakiś pomysł ma? :)