Skocz do zawartości

[E61] NIVO - problem z kompresorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie, mam problem z kompresorem "chyba"... Sytuacja wygląda następująco:

Dziś nagle zaczęło wywalać błąd poziomowania, podłączyłem INPę w celu ręcznego napompowania aby sprawdzić w czym leży problem. Niestety ku mojemu zdziwieniu kompresor przestał pracować (jeszcze wczoraj wszystko działało jak należy...). Rozebrałem wszystko żeby mieć dostęp do tej pompki i teraz... czy może mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić czy kompresor jest sprawny? jak go podłączyć "na krótko"?? Co steruje sprężarką? czujniki poziomowania raczej są sprawne, ponieważ podnosząc auto lub opuszczając, wartości w INPie ulegają zmianie. Dodam jeszcze, że jak próbuję uruchomić kompresor w INPie to elektrozawór cały czas tryka, tak jakby się otwierał i zamykał w odstępach może 1 sek.

I teraz nie wiem czy to wina elektrozaworu, kompresora czy może coś kompletnie innego..?

Bardzo proszę o jakieś wskazówki :)

Opublikowano
Sprawdz bezpieczniki.Mi ostatnio opadł tył i ompressor nie działał.Okazało się,że coś przymarzlo i wywalił bezpiecznik

A pamiętasz może który to bezpiecznik? A może to przekaźnik?? tylko czy w tedy dochodziło by napięcie na elektrozawór?? Chyba, że przekaźnik jest tylko do kompresora..?

Znalazłem filmik na yt jak podłączyć kompresor "na krótko", zobaczę czy ruszy..

Opublikowano
Majkel120322 dziękuję za dobrą radę :D, czasami jak to mówią, najciemniej pod latarnią. Są 2 bezpieczniki 1 40a drugi 7,5 i ten 40a był przepalony. Heh zdążyłem porozkręcać osłony, zdjąć koło, kompresor itp. Ale koniec końców dobrze się stało bo okazało się, że wężyk dolotowy był cały popękany, w jednym miejscu praktycznie pęknięty na pół, więc od dłuższego czasu kompresor zasysał syfy... miałem chyba sporo szczęścia, że jeszcze nie padł :duh:
Opublikowano
Tak, działa jak należy. Teraz borykam się z innym problemem, wypadający zapłon.. ale to już w innym temacie.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niestety muszę odświeżyć temat, od czasu rozwiązania problemu z jakiegoś powodu komputer przestawia się w tryb transportowy. NIVO nie pompuje się automatycznie, jak wyłączę w inpie tryb transportowy to oczywiście natychmiast się pompuje. Rano przed pracą wsiądę w auto to jeszcze się pompuje a jak wracam to już kaplica... podłączam inpe i oczywiście tryb transportowy aktywny.. i tak w kółko.. :mad2:

Ktoś jakiś pomysł ma? :)