Skocz do zawartości

E39 równomierne stukanie podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

E39 2.8 b+g

Mam problem ze stukaniem podczas jazdy. Zaczyna się to od prędkości około 40km/h do 80km/h. Jest to równomierne stukanie jakby coś było na kole i przy każdym obrocie występuje stuk. Nie ma różnicy czy rozpędzam auto czy np "jadę

na wciśniętym sprzęgle/luzie".

Zmieniałem koła tył na przód, opony, całkiem inne koła a problem nadal występuje. Mechanicy nie wiedzą co to może być, metodą prób wymieniłem: tarcze i klocki przód, łączniki stabilizatora, tuleje pływające, tuleje wahaczy, krzyżak kolumny kierowniczej. W zawieszeniu nie ma luzów. Gdy podniosłem auto i koła były w powietrzu stukanie nie występuje.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Co można jeszcze sprawdzić?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Łożysko? Kręciłeś każdym kołem na podnośniku?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Tak kręciłem, nic nie wynikło z tego.
Opublikowano

Mój tok myślenia:

Zmienione koła, problem pozostał = koła są ok.

Nieobciążone zawieszenie przestaje pukać = problem musi być w części, której obciążenie albo położenie zmienia się wraz z podniesieniem samochodu.

Prędkość od 40 do 80 km/h = nie od 0 km/h, więc coś musi być obciążone bardziej przy tej prędkości.

Z której części auta wydobywa się dźwięk? Czy sprawdziłeś mocowanie elementów pod samochodem? Jakiś czas temu czytałem posta o tym, że luźny pancerz linki powodował jakieś pukania, stąd pytanie. Masz możliwość nagrania tego dźwięku?

Tak się zastanawiam - podniesienie samochodu eliminuje dźwięk - a może to tylko kwestia tego, że jego źródło nie znajduje się na osi napędzanej? ;)

I jeszcze jedno pytanie: czy nie masz gdzieś luźnych elementów plastikowych? Może jakaś osłona się rusza i taki dźwięk powstaje? Albo czy nie masz gdzieś podejrzanie czystego plastiku, który o coś ociera?

Opublikowano
  • Autor

Według mechaników dźwięk wydobywa się z tyłu. Te stukanie to nie tylko dźwięk ale także "czuć" lekką wibrację podczas stuknięcia, dlatego np pancerz linki raczej nie byłby w stanie tego dokonać.

Nie widać żadnych luźnych elementów ani przetartych.

Raczej na nagraniu nie będzie to słyszalne.