Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem niedawno BMW E87 z 2009 roku i mam jeden problem, a mianowicie po każdym włączeniu zapłonu pojawia się żółte "service-info".

Druga sprawa, że przy serwisach wszędzie mam "-----" zamiast dat z kolejnymi serwisami.

Podpiąłem pod kompa i sprawdziłem, że ktoś w przeszłości wymieniał tutaj CAS (być może uwalony podczas kodowania) i zmienił od razu VIN w silniku aby auto odpalało.

Mój oryginalny VIN to ten z końcówką "505".

Czy może ktoś pomóc w jaki sposób mogę wyłączyć to ciągłe pokazywanie się "service-info" podczas odpalania auta?

Czy można jakoś "naprawić" to żebym mógł ustawiać daty serwisów w aucie?

Proszę o pomoc :)

Whats-App-Image-2019-01-19-at-20-25-48.jpg

Whats-App-Image-2019-01-19-at-20-24-26.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie zmienił Vin w sterowniku DDE/DME tylko wymienił całość , CAS, DME/DDE i klucze , tzw. zestaw startowy

vin do odpalania nie ma znaczenia, tylko kod ISN wymieniany między DDE/DME a CAS ,

to dlatego trzeba wymienić całość , nie da się za pomocą zwykłych programów bmw inpa, ista, winkfpt NCS , edytować kodu ISN

tak samo jak nie zmienisz vin w :

CAS

KOMBI (zegary ) chociaż zegary masz oryginalne

potrzebne specjalne programatory

dla kropki w zegarach trzeba edytować CAS na stole aby vin zmienić ,

dla service info może przy programowaniu DDE/DME da rade zmienić VIN w sterowniku silnika i może pomoże to pomoże na serwisy olejowe

które są pobierane z DDE/DME informacje ,

ale dla poprawności trzeba edytować CAS na stole wtedy będzie wszystko w porządku.

I już 500 razy pisałem że vin z AIF nie jest vinem sterownika, to tylko vin z programowania ,

nie ma żadnego znaczenia oprócz tylko dobrego samopoczucia ,

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kropka manipulacji jest z powodu innego vin a najważniejsze to przebiegu różnego w CAS i zegarach

brak serwisów jest powodem różnego vinu w zegarach i DDE/DME

trzeba wszystko przywrócić do prawidłowego stanu

CAS i Zegary nie da się zmienić vin żadnym programem bmw trzeba przeprogramować na stole,

da rade w niektórych sterownikach silnika zmienić vin za pomocą winkfpt programując

To zdjęcie które przedstawia AIF nie ma znaczenia to nie jest vin sterownika to tylko vin z programowania jest nie istotny

prawdziwy vin sterownika znajduję się w innym miejscu i tylko on jest istotny .

Opublikowano
Dorwę INPE to spróbuje wrzucić podobne zdjęcie co kolega wyżej... kupiłem w zasadzie samochód niespodziankę i w zasadzie nie wiele o nim wiem. Mam nadzieje ze INPA coś podpowie...