Skocz do zawartości

Uderzenia przy zmianie biegow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jakis czas temu poruszono temat uderzen niosacych sie z tylnej osi podczas zmiany biegow. W mojej E46 wystepuja rowniez uderzenia w ukladzie napedowym, ktore zmniejszyly sie po wymianie mostu i polosi, ale nadal sa. Mechanik stwierdzil, ze sprzeglo i kolo dwumasowe jest w granicach normy. Uderzenie bardzo przeszkadza przy zmianie biegu z 1 na 2-gi. Troche pomaga bardzo wolne puszczanie sprzegla. Pojawiaja sie rozne hipotezy, ale nie bardzo podoba mi sie wymiana kolejnych elementow ukladu napedowego jak skrzynia biegow, kolo dwumasowe czy sprzeglo. Moje E36 ma male luzy na polosiach ktore sie wyczuwa ale nie ma takich przytlumionych stukow. Moze kogos dotknal juz ten problem?
Opublikowano
U mnie i kolegi jest dokladnie to samo. Co ciekawe wcale nie trzeba wrzucac tych biegow do konca, wystarczy troszeczke poruszac gałka przy malej predkosci na sprzegle, np z 1 na 2. IMO nie ma co sie przejmowac

Xdrive

Koder

Opublikowano
Dokladnie te same objawy. Probowales drazyc ten temat poza forum? Jak dlugo taki stan sie u ciebie utrzymuje i czy sie pogarsza? Ja obawiam sie zniszczyc wymieniony most. Stary byl uszkodzony (halasowal, w oleju opilki). Auto ma 130 tys km. Oprocz tego ten stan powoduje niechec do korzystania ze zmiany biegow.
Opublikowano
Jak bedzie kolega odpowiednio zmienial biegi to dzwieku nie bedzie, u mnie jest to od czasu zakupu, wyraźnego pogorszenia nie widac. Tematu nie drazyłem, bo autko bylo kilka razy sprawdzane przez mechanikow (zawieszenia mostu itd) i wszystko jest sztywno. Pozdr

Xdrive

Koder

Opublikowano
Troche mnie nie doceniles. Auto zostalo nabyte w takim stanie. Bemkami przejechalem jakies 0,5 miliona kilometrow i nigdy nie mialem takiego przypadku. Czesto sam sobie radze bo jestem mechanikiem co prawda okretowym, ale sam widzisz, ze tutaj ciezko wyczaic o co chodzi.