Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Od dłuższego czasu już staram się przygotować auto na tip top. Lista rzeczy w samochodzie naprawionych/wymienionych już jest solidna. Dzisiaj zmieniłem tuleje wahacza mam nadzieje, ze juz bedzie sie wporzadku jezdzilo. A do zrobienia na najblizszy czas w planach mam:

- Wymiana plynu wspomagania? - Jaki? Zalany jest tam kolor czerwony, ale mocno zużyty bo zmienił barwe na taką złoto-brązową. Na korku napisane ATF OIL only. Co polecacie? I jak najlepiej to wymienić? Strzykawką zebrać ze zbiorniczka czy spuścić z całego układu i zalać nowy?

- Wymiana Oleju w skrzyni Biegów - Jaki olej zalać? Co myślicie o Motul SAE 75W90 ?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Płyn do wspomagania odciągnij ze zbiornika a później odkręć przewód przy przekładni. Olej np. MOBIL ATF 220.

Do skrzyni np. RAVENOL MTF-2 75W80 (ale sprawdź wcześniej jaką masz nalepkę na skrzyni), ten który podałeś jest do dyferencjału.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzięki maniek. Jak będę zmieniał płyn do wspomagania to rzucę okiem na naklejkę na skrzyni, ale z tego co pamiętam to chyba była koloru żółtego, ale sprawdze jeszcze.

Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chcę zakładać nowego tematu, bo to zwykła pierdoła. Chodzi o kasowanie inspekcji, na komputerze pokazuje mi, że zostało 150km do inspekcji. Próbowałem już to skasować wg poradników.

1. Wciskam przycisk od przebiegu

2. Daje zapłon I

I tutaj pojawia mi się test i nie chcę przeskoczyć na reset. Trzymając przycisk ciągle skacze pomiędzy testem, a przebiegiem. Czy to temu, że jeszcze zostało te 150km do inspekcji to nie wykrywa tego resetu? Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Coś źle robisz, obejrzyj jakiś film na youtube.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Robię identycznie jak na wszystkich filmach na youtube. Zauważyłem tylko, że u wszystkich youtuberow pokazuje ilość km do insepkcji na minusie. I to grubo ponad 10 albo 14 tysięcy. U mnie jest na plusie 150km, może jak zejdzie na minus to pojawi się ten reset. A INPĄ jakoś da rade to skasować?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście, wchodzisz w licznik i zakładka chyba aktywacja.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dzięki.

Może ktos rzucić okiem który z tych plynow do wspomagania bedzie ok?

MANNOL do uniwersalny olej wielosezonowy do - automatycznych skrzyń biegów, kierowniczych systemów hydraulicznych i sprzęgieł hydraulicznych. Zapewnia trwałość elementów przekładni.

mannol_dexron_iii_atf_1l_1,w_1200,_small.jpg

962c3ec7429f911338157fb847bd