Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Panowie ostatnio zacząłem bawić się apk Btool.

Mam kilka pytań co do wypalania sadzy w dpf przy jakiej ilości powinna sie wypalić ? aktualnie mam na poziomie 21g ostatnie wypalanie 260km temu i sadza cały czas rośnie popiołu mam na poziomie 26g auto ma potwierdzone 100k przebiegu , dzisiaj miałem mała trasę na obwodnicy około 60 km z stała prędkością około 130 i nie doszło do wypalania, czy wartość ta jest za mała żeby już doszło do oczyszczenia ? ?

Druga sprawa sprawdziłem dzisiaj na postoju ciśnienie wsteczne w DPF

I Sprawa ma się następująco

780 rpm 11 hpa

1863 rpm 23 hpa

3004 rpm 52 hpa

3922 rpm 116 hpa

W sumie nie wiem czy to jest dobrze czy jednak powinienem się czymś zainteresować?

Z góry dziękuje za wasze wskazówki

Opublikowano

Update:

Dzisiaj jeżdżąc po mieście miałem już 23 g sadzy i lekko ponad 300 km od ostatniego wypalania,

Włączyłem btoola i widzę ze jest zielony Ptaszek na regeneracji, wiadomo jazda po mieście to ciągłe światła i brak większej prędkości, więc pomyślałem ze wskoczę na obwodnice żeby go trochę przepchać, do obwodnicy miałem jakieś 10 km zanim do niej dojechałem wypalanie nadal trwało z 23 spadło do 14g wjechałem na obwodnice i udało mi się zbić do 8 g bo wypalanie się skończyło nie wiem czy po prostu za długo trwało czy komputer uznał ze tyle wystarczy ?

Pomyślałem sobie ze jestem na obwodnicy to już wypale go do końca włączyłem wymuszenie wypalania i po około 20 km spadło z 8 g do 3,6 g czy nie powinno się wypalić już całkowicie ?

Drugie moje pytanie, od tego wypalania zrobiłem już około 40 km z tego 25 miasto. i sadza z 3,6 g wzrosłą mi już do 6,9 g czy nie jest to za szybko za dużo ?

Jeżeli chodzi o ciśnienie wsteczne to po wypalaniu włączyłem raz jeszcze i jest dużo lepsze niż moje wczorajsze testy które są w poprzednim poście.

Dzisiaj wygląda to tak :

780 rpm 5 hpa

2009 rpm 8 hpa

2892 rpm 45 hpa

3940 rpm 39 hpa

Więc chyba oczyszczenie z sadzy dużo pomogło w tej kwestii

Mam kolejne pytanie bo też nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi. jaka jest maksymalna pojemność DPF jeżeli chodzi o popiół ?

Czy według was tak jak pisałem wyżej sadza nie rośnie zbyt szybko ?

Jeżeli chodzi o popiół to też zastanawiam się czy wszystko jest ok, ostatni raz sprawdzałem stan 30 listopada i miałem na poziomie 26,43 g od tamtego czasu zrobiłem jakieś 1500 km 70% z tego to miasto, i dzisiaj po wypalaniu wskoczyło na 27,48 a przed było 26,67

Opublikowano

Moim zdaniem wszystko jest jak nalezy.

Mam podobnie. Wypalanie co 300 do 700km w zaleznosci od stylu jazdy.

Na koncu wypalania zazwyczaj jest 7-9g, nie wypala do końca.