Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A znasz może kod wyposażenia na:

...........szybę ..... (2) odbijającą promienie słoneczne ...........................
Zorba pozdrawia !!
Opublikowano
Dużo zależy czy masz (1) normalną szybę czy (2) odbijającą promienie słoneczne - dla (1) powinieneś się zmieścić w budżecie z drugą z robocizną może być krucho. A czy musisz wymieniać w ASO?

a to nie wiedziałem, że są jeszcze takie rodzaje szyb? Myślałem, że head up jest tu tylko różnicą? Ubezpieczenie mam w opcji serwis, więc raczej tylko ASO, muszę się dowiedzieć jak jest z klauzulą szyby. Generalnie mi się nie śpieszy mam trzy odpryski i zastanawiam się, czy je naprawiać czy zostawić aż pójdą z nich " pajączki" i wtedy wymienić szybę na nową

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)
A znasz może kod wyposażenia na:

...........szybę ..... (2) odbijającą promienie słoneczne ...........................

Proszę S358A CLIMATE COMFORT WINDSCREEN

Dużo zależy czy masz (1) normalną szybę czy (2) odbijającą promienie słoneczne - dla (1) powinieneś się zmieścić w budżecie z drugą z robocizną może być krucho. A czy musisz wymieniać w ASO?

a to nie wiedziałem, że są jeszcze takie rodzaje szyb? Myślałem, że head up jest tu tylko różnicą? Ubezpieczenie mam w opcji serwis, więc raczej tylko ASO, muszę się dowiedzieć jak jest z klauzulą szyby. Generalnie mi się nie śpieszy mam trzy odpryski i zastanawiam się, czy je naprawiać czy zostawić aż pójdą z nich " pajączki" i wtedy wymienić szybę na nową

Jak Cię denerwują odpryski (są w polu widzenia kierowcy) i jak możesz to zmień... ale wcześniej poszukaj firmy takiej jak Odpryski.pl - możesz zlikwidować kwalifikujące się uszkodzenia całkiem tanio...

Edytowane przez wodzik2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam wielokrotnie likwidowałem odpryski od kamieni w aucie służbowym. Naprawdę, śladu po naprawie nie ma, więc w 100% polecam. Wiadomo, wszystko zależy od wielkości odprysku i od odległości od krawędzi szyby.
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Sam wielokrotnie likwidowałem odpryski od kamieni w aucie służbowym. Naprawdę, śladu po naprawie nie ma, więc w 100% polecam. Wiadomo, wszystko zależy od wielkości odprysku i od odległości od krawędzi szyby.

odpryski są powyżej 10 cm od krawędzi, ale są trzy i odległość pomiędzy nimi jest mniejsza niż 10cm, więc raczej jest nie do naprawy.

Opublikowano
Co do ubezpieczenia szyby to wczytałeś się dobrze w warunki ubezpieczenia? Często jest tak że mimo że płacisz dodatkowo za to ubezpieczenie to zniżek nie tracisz ale tylko i wyłącznie w firmie w której to ubezpieczenie zawierałeś a szkoda nadal widoczna jest dla innych ubezpieczalni. Piszę bo czasem warto jednak poświęcić ten 1000zl i zapłacić za szybę z własnej kieszeni. Jak wiadomo takie szkody mogą być widoczne przez kilka ładnych lat.
Opublikowano
Co do ubezpieczenia szyby to wczytałeś się dobrze w warunki ubezpieczenia? Często jest tak że mimo że płacisz dodatkowo za to ubezpieczenie to zniżek nie tracisz ale tylko i wyłącznie w firmie w której to ubezpieczenie zawierałeś a szkoda nadal widoczna jest dla innych ubezpieczalni. Piszę bo czasem warto jednak poświęcić ten 1000zl i zapłacić za szybę z własnej kieszeni. Jak wiadomo takie szkody mogą być widoczne przez kilka ładnych lat.

Koszt samej szyby to 3 tyś. Nie zabardzo rozumiem tego, że szkoda będzie widoczna przez kilka ładnych lat? Czy to w czymś przeszkadza? Nie odbierz mnie źle poprostu nie wiem w czym problem?

Opublikowano
Chodzi o to że nawet jeśli wykupiłeś dodatkowe ubezpieczenie szyby u swojego ubezpieczyciela to nadal nie zmienia nic ponieważ dalej w systemie widoczna będzie szkoda tak jakbyś korzystał poprostu z autocasco i polecą Ci zniżki. Najczęściej jest tak że zniżki pełne dostaniesz tylko u ubezpieczyciela u którego wykupiłeś ubezpieczenie szyby cała reszta uzna to za zwykłą szkodę z AC. Szybę można kupić za ok 900zl zamiennik. Wczytaj się poprostu dobrze w warunki tego ubezpieczenia.
Opublikowano
tak jak pisałem na początku, "klauzula szyby" do kwoty 5 tyś. nie skutkuje utratą zniżek, lecz po przekroczeniu tej sumy lecą już zniżki z casco. Chciałem się tylko dowiedzieć czy ktoś wymieniał szybę a ASO? Mi powiedzieli, że powinienem się zmieścić w 5tyś., ale potwierdzą to po dokładnej wycenie ( 200 zł). Trudno zrobię wycenę. Szyby nieoryginalnej nie chcę.
Opublikowano
Skoro tak piszesz to ok ale na 99% będzie tak jak mówię. Zniżek nie stracisz ale tylko na ten samochód i w tej ubezpieczalni taka jest praktyka naszych firm ubezpieczeniowych dopłacasz za ubezpieczenie szyb ale nie do końca działa to tak jak Ci się wydaje.
Opublikowano
A dzwoniłeś tylko do jednego ASO?? Trochę mi się wierzyć nie chce że nie potrafią powiedzieć przez telefon ile wymiana całej szyby, przecież po numerze VIN wiedza dokładnie ile szyba i ile uszczelki. Mogą co najwyżej powiedzieć że dochodzi robocizna której na chwilę obecną nie potrafią wycenić bo to zawsze są rbg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro tak piszesz to ok ale na 99% będzie tak jak mówię. Zniżek nie stracisz ale tylko na ten samochód i w tej ubezpieczalni taka jest praktyka naszych firm ubezpieczeniowych dopłacasz za ubezpieczenie szyb ale nie do końca działa to tak jak Ci się wydaje.

Niedawno o tym mówili w Raporcie Turbo na TVN Turbo.

Korzystając z ubezpieczenia na szyby, nie tracisz zniżek, ale pod warunkiem, że kolejnego roku ubezpieczasz auto nadal w tej samej firmie ubezpieczeniowej. W innej jest to traktowane, jako normalna szkoda likwidowana z AC. Trzeba dokładnie doczytać warunki ubezpieczenia na wszelki wypadek, korzystając z tej opcji.

OCZYWIŚCIE, TO MOŻE NIE DOTYCZYĆ OPISYWANEGO TUTAJ PRZYPADKU.

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano

Niedawno o tym mówili w Raporcie Turbo na TVN Turbo.

Korzystając z ubezpieczenia na szyby, nie tracisz zniżek, ale pod warunkiem, że kolejnego roku ubezpieczasz auto nadal w tej samej firmie ubezpieczeniowej. W innej jest to traktowane, jako normalna szkoda likwidowana z AC. Trzeba dokładnie doczytać warunki ubezpieczenia na wszelki wypadek, korzystając z tej opcji.

OCZYWIŚCIE, TO MOŻE NIE DOTYCZYĆ OPISYWANEGO TUTAJ PRZYPADKU.

I na dodatek tylko na ten samochód więc to jest jedno wielkie oszustwo. Sprzedaż ten samochód i na kolejny nawet w tej samej ubezpieczalni tracisz zniżki bo masz szkodę. Dlatego o tym napisałem bo czasem lepiej z kieszeni wyjąć 2 tys niż oddać 5 czy 10 tys ubezpieczalni przez kilka lat.

Opublikowano
patryk w-wa jest dokładnie tak jak piszesz. Mój agent od ubezpieczeń potwierdził twoje słowa. Jutro jestem umówiony na naprawę, więc zobaczę jak uda się naprawić to ją zostawię.
Opublikowano
Panowie tak z mojego doświadczenia to wiem że nie warto kupować ubezpieczenia szyb tylko kupić tzw ochronę zniżek która dla mojej F10 w PZU kosztowała ok 100zł. Wtedy raz w roku można usunąć każdą szkodę bez względu na jej wartość w tym również szybę i zniżki pozostają na tym samym poziomie.Płacimy przecież za ubezpieczenie po to żeby w razie szkody z niego skorzystać, firmy wiedzą że ludzie boją się utraty zniżek więc naprawiają na swój koszt a ubezpieczenie i tak płacą tylko wtedy trzeba sobie zadać pytanie czy ubezpieczamy się dla świętego spokoju czy po to żeby w razie czego skorzystać z ubezpieczenia?
Opublikowano
Panowie tak z mojego doświadczenia to wiem że nie warto kupować ubezpieczenia szyb tylko kupić tzw ochronę zniżek która dla mojej F10 w PZU kosztowała ok 100zł. Wtedy raz w roku można usunąć każdą szkodę bez względu na jej wartość w tym również szybę i zniżki pozostają na tym samym poziomie.Płacimy przecież za ubezpieczenie po to żeby w razie szkody z niego skorzystać, firmy wiedzą że ludzie boją się utraty zniżek więc naprawiają na swój koszt a ubezpieczenie i tak płacą tylko wtedy trzeba sobie zadać pytanie czy ubezpieczamy się dla świętego spokoju czy po to żeby w razie czego skorzystać z ubezpieczenia?

Kolego przecież to działa dokładnie tak samo jak ubezpieczenie szyb kluczyków itd czyli nie działa wcale masz ochronę oczywiście ale na to auto i tylko w tym towarzystwie w którym to wykupiłeś. Opłaca się to tylko osobą które mają jeden samochód i jeżdżą nim kilka lat.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie...nic dodać, nic ująć...
Benzyna zamiast krwi...