Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Słyszałem ze skrzynie automatyczne z konwerterem nie lubią nadmiernego obciążenia (auto z hakiem ciągnie przyczepę 1.5 tony) i lubią się przez to psuć. Więc chciałbym się zapytać czy idzie wymienić skrzynie w m52 na np m62? Są konwertery do skrzyń biegów więc mechaniczny problem chyba odpada. Teraz jak z elektroniką?

Opublikowano
A co już ci się zepsuła, że chcesz wymieniać, bo jak profilaktycznie to uważam, że nie ma to sensu. Poza tym ciągnąc ciężką przyczepę nie należy jeździć na D tylko bieg niżej po to, żeby nie przeciążać skrzyni na niskich obrotach silnika, najlepiej jak obroty są powyżej 2000 ( te obroty dotyczą 530d, w benzynie będą pewnie inne graniczne obroty). Ja często ciągałem przyczepę 2200kg na długim dystansie i nie było problemu a utarło się przecież, że skrzynie GM są liche. U ciebie w benzynie jest skrzynia ZF, niby lepsza więc też nie powinno być problemu.