Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem i jest to mój pierwszy post.

Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem F13tki 640d. Za 2 tygodnie szykuje mi się długa trasa przez Europę i muszę wymienić opony na zimówki. Tutaj zaczęły się schody. Mam felgi 20 z rozmiarami opon zalecanych przez producenta 245/35 przód i 275/30 tył. Za cholerę nie mogę znaleźć czterech identycznych modeli opon w tych rozmiarach... Teraz pytania:

1) Czy mogę zmienić na opony z tym samym rozmiarem ale większym profilem na obie bądź jedną oś?

2) Czy mogę założyć 4 x 245/35 lub 275/30 i jakie będą tego konsekwencje?

3) Czy mogę w jakikolwiek sposób zmienić rozmiar opon na tych felgach?

4) Czy jest jakaś firma, która robi jeden model opon w obu rozmiarach?

5) Na jakich zimówkach jeździcie Wy? Czy jest coś, co polecacie?

Za żadne skarby nie jestem w stanie znaleźć tych informacji w necie, proszę o pomoc!

Daniel

Opublikowano

Ehhh.... Panie!

Hankook Winter i*cept evo2 W320 (tylko kup z indeksem prędkości minimum "W" 270km/h).

Wierz mi, będziesz bardzo zadowolony.

:cool2:

Opublikowano
Ehhh.... Panie!

Hankook Winter i*cept evo2 W320 (tylko kup z indeksem prędkości minimum "W" 270km/h).

Wierz mi, będziesz bardzo zadowolony.

:cool2:

Dzięki za odpowiedź, sprawdziłem opinie, opony owszem - dobre. Problem w tym, że nie robią rozmiaru na mój przód, tj. 245/35 r20, więc mogę je dostać tylko na tylną oś.

Niestety jest tak z większością opon, które wybiorę, stąd reszta pytań.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, sprawdziłem opinie, opony owszem - dobre. Problem w tym, że nie robią rozmiaru na mój przód, tj. 245/35 r20, więc mogę je dostać tylko na tylną oś.

Niestety jest tak z większością opon, które wybiorę, stąd reszta pytań.

Pozdrawiam.

https://www.hankooktire.com/pl/passenger-cars/all.html?mode=size&rimSize=20

Ja już nie wiem, czy to ja mam problem ze wzrokiem czy Twój ekran tego nie pokazuje ?

Przecież rozmiar 245/35R20 jest normalnie produkowany na bieżąco poza tym nie jest to "dobra opona" tylko "bardzo dobra opona" żeby nie napisać REWELACYJNA!

WTF ?

Opublikowano
Kup Pirelli sottozero 2 albo Michelin pilot alpin pa4.

Miałem jedne i drugie i są godne polecenia. Powinny być w tych rozmiarach.

Sotto zero - opona, która jest dużo za droga do tego co oddaje podczas użytkowania. Jest za miękka, oczywiście można rzec, iż "to dobrze" przy zimie. Niestety, za te pieniądze polecę bezproblemowo Hankook.

PA4 - większego kibla na swoich kołach nigdy nie miałem, mega przereklamowana.

Opublikowano
Każdy uważa inaczej. Ja bym wolał te pirelli od hankooków.

... i miałem identyczne stanowisko. :cool2:

Kiedy mój znajomy, którego rodzina zajmuje się oponami od początku lat 90-tych a on sam ma zboczenie na punkcie wulkanizatorskim tłumaczył mi żebym nie przepłacał za Pirelli i wziął sobie Hankooki to się go zapytałem czy sobie żartuje czy może się w głowę uderzył czymś ciężkim, byłem bardzo sceptyczny i nie dałem sobie wmówić/się przekonać do tych opon. W końcu zaproponował mi, żebym wziął Hankooki a jak bedzie coś cokolwiek z nimi nie tak, dosłownie COKOLWIEK nawet wygląd na feldze to on mi je zabierze i wymieni na Pirelli GRATIS!

Powiedziałem: OK.

Nie żałuję tej decyzji dlatego z czystym sumieniem polecam tego producenta.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
BMW zaleca zimowe opony do 6-tki na felgach 18” - felga 8Jx188Jx18, opony o rozmiarze 245/45R18 100V XL
  • 4 miesiące temu...