Skocz do zawartości

3.0 d skrzynia GM szarpanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Otóż mam problem, auto kupiłem od Niemca który sprzedał mi auto z uszkodzoną skrzynią, okazało się że w skrzyni był zapchany filtr oleju.

Olej wymienili ale było za mało bo tylko 3 litry ale auto jeździło.

Teraz auto ma już obsługę skrzyni zrobioną dobrze, nowy filtr i oleju weszło prawie 7 litrów.

Objaw jaki mnie nurtuje to przy jednostajnej jeździe na 5 biegu przy zakresie obrotów 1,5 do 1,8 jest szarpanie i wskazówka od obrotów szaleje.

Żadnych innych zastrzeżeń nie mam, no może czasem przeciągnie na jakimś biegu.

W załączniku filmik ruch wskazówki jest niewielki ale czuć szarpanie, najczęściej pod obciążeniem no pod górke.

Czy to pada hydrokinetyka ??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
troche przesadziles z tym ze wskazowka szaleje lekko faluje obstawial bym pewnie konwerter (jesli wystepuje to przy jednostajnej jezdzie na nizszych obrotach) :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano
Tez mam skrzynie GM ale inny silnik 3.0si, nie mam takich objawow jak ty ale czasem szczegolnie na zimnym zauwazam moze nie poszarpywanie ale ciezsze zmiany/redukcje biegow. Jak olej w skrzyni sie rozgrzeje sytuacja sie poprawia znacznie ale idealnie nie jest. Czy ktos zna dobrego skrzyniarza specjalizujacaego sie w tych skrzyniach? Ktos z forum remontowal/serwisowal taka skrzynie (GA6L45r) jakie byly koszty i rezultaty? warto za wczasu ja otworzyc poki nie jest jeszcze zle? Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Tez mam skrzynie GM ale inny silnik 3.0si, nie mam takich objawow jak ty ale czasem szczegolnie na zimnym zauwazam moze nie poszarpywanie ale ciezsze zmiany/redukcje biegow. Jak olej w skrzyni sie rozgrzeje sytuacja sie poprawia znacznie ale idealnie nie jest. Czy ktos zna dobrego skrzyniarza specjalizujacaego sie w tych skrzyniach? Ktos z forum remontowal/serwisowal taka skrzynie (GA6L45r) jakie byly koszty i rezultaty? warto za wczasu ja otworzyc poki nie jest jeszcze zle? Pozdrawiam

Wymień olej i filtr, ja u siebie wymieniłem ale szarpanie zostało

Opublikowano
  • Autor
troche przesadziles z tym ze wskazowka szaleje lekko faluje obstawial bym pewnie konwerter (jesli wystepuje to przy jednostajnej jezdzie na nizszych obrotach) :wink:

Kolego akurat tutaj delikatnie są momenty że szaleje i tak jakby nie mogła zdecydować się który bieg włączyć

Opublikowano
  • Autor

Dzis nagralem nowy filmik, skrzynia zachowuje się tak jakby dwa biegi na raz miała, jakby chciała zredukować z tego 5 biegu ale nie mogła, dopiero przy mocniejszym wciśnięciu gazu redukuje bez problemu.

https://www.youtube.com/embed/mr8jAl6m7Mc?feature=oembed

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A teraz uwaga, falowanie obrotów mam w momencie gdy ustawie temp. na climatroniku powyżej 16C, wiem że jest to przyczyna leżąca w podgrzewaczu wody, wtedy występują objawy skrzyni, a gdy ustawie równo na 16C ( wtedy podgrzewacz nie grzeje) to skrzynia chodzi prawidłowo...

Ma to związek czy po prostu taki traf ??