Skocz do zawartości

M54B22 - stuki w dyfrze(?), czujnik poziomu oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

mam parę pytań do Was, ponieważ niedługo oddaję BMW do mechanika, bo boję się sam grzebać w dyfrze, generalnie są ' kangury ' po zmianie biegów, szczególnie odczuwalne przy 1,2,3 i ruszaniu.

Gdy tylko wbiję bieg i puszczę sprzęgło, z tyłu - prawdopodobnie z dyfra dochodzi stuk. Pojedyńczy - moje pytanie, czy mogą to byś tuleje dyfra, w szczególności znana ' 9 '? Wolałbym zwrócić na to uwagę machanikowi, żeby nie wymienił mi 20 innych, dobrych części.

Druga sprawa, zmieniam olej, a przy okazji chcę naprawić ostatni błąd w kompie - czujnik poziomu oleju, moje pytanie - oryginalny kosztuje ponad 600/700 zł, natomiast czujnik Hella kosztuję ponad 200zł.

Jakie są Wasze opinie, jeśli ktoś wymieniał, i gdzie byście szukali winowajcy przy tych stukach i lekkich kangurkach przy zmianie biegów?

PS. Sprzęgło chodzi bardzo dobrze. Brak poślizgu, szumów.

Pozdrawiam.

Edytowane przez endenovsky
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiem, że szukasz potwierdzenia od kogoś innego ale to są bardzo oczywiste kwestie w e46. Czujnik poziomu oleju zdecydowanie hella (to samo co ori) a stuki to tuleja nr 9, ewentualnie 7-ki lub kilka innych rzeczy od skrzyni po półosie :wink: ale te tuleje są najbardziej prawdopodobne, niech mechanik też wymaca półosie, dość często jest z nimi problem w 320i.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.