Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Pod koniec sierpnia pojawiła się informacja, że należy uzupełnić olej. Dolałem pół litra, poziom był między min a max. Przedwczoraj pojawił się komunikat, że należy wlać litr oleju i faktycznie wskaźnik znów pokazuje minimum. To chyba dość niepokojące. Nie zauważyłem wycieku pod autem. Zabrać auto do serwisu czy dalej obserwować? Edytowane przez patryk_t
Opublikowano

Nie pałuj na zimnym, nie katuj do odcinki :nienie: i umawiaj się do serwisu, bo 0,5l/m-ąc to stanowczo za dużo...

BTW, jak użytkujesz auto, chodzi mi o stosunek miasto/trasa?

Opublikowano
Praktycznie tylko po mieście

Czyli częste odpalanie i krótkie odcinki każdy? Czasem to normalne zjawisko, ale jeżeli jeździsz tak od zawsze a olej zaczął znikać niedawno to może oznacza usterkę. Masz u siebie jakiś ogarnięty warsztat?

Opublikowano
Dziwne , ja miedzy wymianami nic nie dolewam , wymiany co 10-12tys. , auto po chipie :)
Opublikowano
Dziwne , ja miedzy wymianami nic nie dolewam , wymiany co 10-12tys. , auto po chipie :)

To nie dziwne, ale normalne. Przy częstej jeździe na niedogrzanym silniku, zwiększone ubytki oleju to norma. Metal i olej nie osiągają swojej normalnej temperatury pracy i są za duże luzy między czesciami. Niektóre auta sportowe mają normę „zużycia” oleju ponad 1l/10000km. W omawianym tutaj przypadku to raczej jakaś usterka uszczelnienia.

Opublikowano
Czyli częste odpalanie i krótkie odcinki każdy? Masz u siebie jakiś ogarnięty warsztat?

Raczej nie korzystam z funkcji start/stop, odcinki po 5-30km. Niestety jeszcze nie mam ogarniętego sprawdzonego warsztatu (Warszawa, Muranów).

• 11 miesięcy temu...