Skocz do zawartości

Problem ze zdiagonowaniem maglownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam maglownice ze wspomaganiem wyciekow nie ma. I tu pytaniejak zdiagnozowac czy uszkodzona maglownica czy drazki czy koncowki drazkow.Jesli krece kierownica prawo lewo slychac stukanie.Jak zlapie za te oslony gumowe na koncach magla i ruszam prawo lewo to nic nie slychac ale jak ruszam gora dol to sychac stukanie ale duzo mniejsze niz jak ruszam kierownica. Wiem ze bylo o tym wiele razy ale nie znalazlem to co mnie interesuje.Prosze o wypowiedzi :modlitwa:
Opublikowano
Możesz mieć luz na pezegubach przy kołach lub na tych pod osłonami gumowymi. Przekładnia moze też stukać z powodu luzu listwy w obudowie i stukać też może wałek atakujący z powodu nadmiernego luzu międzyzębnego. Tak że widzisz że stukać może wiele rzeczy. Najlepiej wjechać autem na kanał i wziąść drugą osobę żeby wykonywała krótkie ruchy kierownicą prawo-lewo a ty bierz w ręce przegub i patrz czy nie ma luzu. Operację tą robi się na aucie stojącym na kołach. Luz listwy w obudowie sprawdzasz chwytając za wewnętrzny przegub pod osłoną i robiąc ruchy góra-dół a luz na wałku możesz sprawdzić obserwując, gdy druga osoba rusza kierownicą, jak reaguje listwa zębata.
Opublikowano
dzieki za zainteresowanie sie tematem. a powiedz czy jest mozliwosc zmniejszenie go.sa tam dwie sruby regulacyjne jedna prostopadle do kolumny kierowniczej a druga od gory nad ta sruba do czego one sluza.moze nimi mozna zniwelowac ten luz. w e34 jest opis kasowania tego luzu czy jest to mozliwe w e36.Jezeli tak to prosze o wypowiedzi
Opublikowano

Niestety w e36 nie wyregulujesz.

Ja też miałem ten sam problem i oddałem magiel do regeneracji.Zapłaciłem 400zł i jak ręką odjął.

Zero stukania i pukania a co chodzi o układ kierowniczy to jestem strasznie czujny.

Pozdrawiam