Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam nie działa mi klakson bezpieczniki w porządku trąbki sprawdzone też dobre co można jeszcze sprawdzić czy może być uszkodzona taśma jeżeli sterowanie z kierownicy działa i wszystko inne też. Wiem że była poduszka wystrzelona czy ma to wpływ na działanie klaksonu. Wszystkie kabelki powpinane sprawdzałem nie wiem czy jest gdzieś jeszcze jakiś przekaznik od klaksonu. Może miał ktoś podobny przypadek. Będę wdzięczny za pomoc.
Opublikowano

Sprawdź czy masz podpiete kable na kierownicy. Zwróc uwage na zaznczone punkty:

http://i67.tinypic.com/35n1wjl.jpg

Schemat połączeń. Przewody zaznaczone wyżej to piny 5 i 6 (schemat) - wtyczka w kierownicy:

http://i63.tinypic.com/111nvy1.jpg

Opublikowano
Niestety ja mam inną kierownice niema tych kabelków tylko są dwie kostki od poduchy i sterowania z kierownicy...

W kostce ( od sterowania ) piny 5 i 6 to przewody do klaksonu. Sprawdź gdzie sa podlaczone, ew. zewrzyj i sprawdz czy klakson zadziala

Opublikowano
A więc tak dzisiaj dopiero miałem czas rozebrać kierownicę we wtyczce przy kierownicy są tylko cztery kabelki i są tylko cztery piny a w gnieżdzie gdzie wchodzi wtyczka jest sześć pinów oprócz kabelków od sterowania niema tam nic innego
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No a reszta? To jest wtyczka x01006 według schematu, czyli sterowanie multifunkcją

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-318d-lim/wiring-functional-info/body/operation/multifunction-steering-wheel/i5BDd6T

X01006 to gniazdko po prawej, jak w linku

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e90-318d-lim/2c3PGfm0

Ciebie interesuje wtyczka której tu nie widze z kolorowymi kablami. Tą którą wkładasz w kierownice w złącze po lewej stronie x01001

Zobacz na schemacie. Piny 1 do 4 odpaowiadają za poduszkę powietrzną, a pin 5 i 6 za klakson. Według mnie jak PIN 5 i 6 w tym złaczu po lewej x01001 zewrzesz ze sobą to powinien trąbić.

P.S. Nie zrobiłeś foty takiego kabla. Ten pin z oczkiem brazowy i z tą pojedynczą końcówką (wsuwką), jak zewrzesz ze sobą to powinien trąbić.

s-l1600.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To brakuje ci jedego kabla brązowo czarnego do klaksonu. Rozbierz ten PIN delikatnie i dolutuj kabel z uchem lub kup za koło 120 zł w ASO nowy o takim numerze 32306777641. Na allegro też można znaleść w dobrym stanie. Tylko trzeba pilnować tych wtyków od poduch bo po wybuchu często są połamane.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W drugim poście masz przez kolegę zaznoczoną srubkę. To nią trzeba to uszko przykręcić do kiery.
Opublikowano
Ok dzięki za pomoc kabel zamówiony jak przyjdzie podłącze i dam znać .Pewnie ktoś go urwał przy ściąganiu poduchy albo podczas wystrzału
Opublikowano

tcZjr7.jpg

Tylko nurtuje mnie jedno pytanie w drugim poście oba kabelki są podpięte pod kierownice a w mojej jeden jest podpięty do poduszki a na kierownicy nie widzę żadnego miejsca żeby przykręcić ten drugi . Patrzyłem na inne zdjęcia kierownicy i poduszki mojego typu i na żadnym nie było tego drugiego kabelka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czekaj szukam. Ty masz kiere tą z poduszką w kształcie diamentu? Rozbierałem tylko te z okrągłą poduchą.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No jest inaczej niż w okrągłej. Co prawda musisz mieć 6 kabli. Brakuje ci czarnego, ale nie wiem gdzie go podpiąć. Nigdy nie miałem w ręku tej poduchy jest gdzieś pewnie przykręcony do tego stelaża. Samej wiązki w katalogu nie widzę, więc chyba nie da się tego osobno kupić.

e4cc85ff-62e0-4441-bb90-2101094010fe_184479.jpg

Ty już wiem co jest u ciebie nie tak chyba:) ktoś wymienił wiązkę na taką ze sportowej, bo osobno do twojej nie da się kupić. Tylko kabel od klaksonu był za krótki to go upierdyczył. Kolory kabli masz jak od sportowej okrągłej , a na diamencie są innego koloru według fotek.

Ta twoja poduszka nie jest po jakiejś regeneracji? Po wystrzale wtyczki od poduchy się łamią, a jak się kupuje drugą to już z tymi kablami. A tu ktoś taką manianę odwalił. Poskładał dwie z jednej.

Opublikowano
Właśnie tak też mi sie wydawało patrząc na zdjęcia w necie, całkiem inne kable inne kolory teraz się zastanawiam czy kupić poduchę tom co ja mam z kablami czy kupić tą sportową kierownice z poduchom. Powinna pasować bez problemu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi się bardziej podoba ta sportowa, więc jak już kupować to bym w te stronę uderzał. Jak chcesz przyoszczędzić i spróbować to naprawić to wtyczka jest rozbieralna i ten PIN można wyjąć. Tylko trzeba by poszukać gdzie ten kabel wpiąć. Skumać zasadę działania.
Opublikowano
Dzięki za poświęcony czas też myślę że lepiej zainwestować w tą m sport nie są tanie ale za to dużo ładniejsze i grubsze. Jeszcze raz dzięki jak przyjdzie nowa kierownica to sie odezwę. Zawsze chciałem zmienić na tą sport tylko trochę szkoda było kasy ale teraz jest pretekst,owszem można by było pokombinować z tym kabelkiem ale już zdecydowałem się na wymianę i można powiedzieć że doszliśmy do przyczyny. :D
  • 2 tygodnie później...