Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was :)

Chciałbym zapytać jak pracują Wasze silniki N43. Moje auto po rozgrzaniu i jeździe zaczyna postukiwać delikatnie w zakresie 2000 - 2500 obrotów/min. Nie wiem czy to normalna praca któregoś z układów, a nie miałem okazji jeździć innym egzemplarzem, dlatego kieruję do Was pytanie: Czy tak powinno być?

Do tej pory od zakupu (10000km) wykonałem:

- wymiana wszystkich wtryskiwaczy, cewek i świec

- wymiana kompletnego rozrządu OE BMW z popychaczami INA

- wymiana zaworu regulacji ciśnienia oleju (profilaktycznie)

- wymiana koła dwumasowego ze sprzęgłem

- wymiana elektrycznej pompy wody + termostat

- oraz inne rzeczy, ale nie są tak istotne w temacie pracy silnika :)

Auto było na akcji serwisowej związanej z pompą podciśnienia, gdzie przy okazji zostało wgrane najnowsze oprogramowanie silnika.

Przebieg potwierdzony, w tej chwili 99480km na zegarze.

Olej był wymieniany co 10 tyś. km przez byłego właściciela i przeze mnie.

Sprawdzone zostało:

- ciśnienie oleju (prawidłowe)

- korekty wtryskiwaczy (prawidłowe)

- ciśnienie paliwa (prawidłowe)

- misfire (brak)

Dla urealnienia przesyłam film, gdzie we wspomnianym zakresie obrotów słychać takie delikatne postukiwania przypominające popychacze.

https://youtu.be/lx5s4K9cXk4

Proszę o opinię.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
stukanie/cykanie występującej przy podnoszeniu obrotów to wtryski albo odzywający się rozrząd, ale Tobie to nie grozi bo wymieniałeś więc dziwne.. wtryski klepią tylko na biegu jałowym (u mnie w N53) natomiast ja bym lał bdb jakości 5w40 np Neste City Pro lub lepiej Ravenol VST 5w40, u mnie na tych olejach silnik pracuje jak zegarek.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

Poprzedni właściciel stosował 0W40 Castrola, który posiadał normy dla tego silnika, ale już nie jest osiągalny na rynku.

Z kolei ja stosuje Motul 5w30 X-Clean+.

Czytałem wątek o olejach na naszym forum i jak zwykle ile ludzi tyle samo opinii. Czy zastosowanie 5W40 w tym silniku to dobry pomysł? Auto jeździ głównie po mieście.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeśli głównie po mieście to lej 0w30/0w40 nawet, ja piszę o swoich doświadczeniach z N53, gdzie również przeważa miasto ale i ciężka noga :)

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png