Skocz do zawartości

E46 323 coupe 99r ABS asc nie działa ciekawostka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:mad2: Jako że jestem nowy na forum witam wszystkich i serdecznie pozdrawiam ,ale wracając do sprawy otóż ginie ABS i kontrola trakcji niestety komp nie może się połączyć z absem ,więc nie wiem który czujnik ewentualnie padł ale prędkościomierz i ekonomizer działa.ciekawostka jest taka że pali się ABS kontrola trakcji i kontrolka hamulca ręcznego czerwona i oczywiście powyższe systemy nie działają ale gdy podłącze prostownik na chwile i przekręce zapłon kontrolka hamulca ręcznego ginie i pali się tylko ABS i asc po przejechaniu kilku metrów kontrolki gasną i wszystko działa.Auto postoii jeden dzień i znów palą się 3 kontrolki znów prostownik przejażdżka i jest ok.Akumulator jest napewno ok myślę że źródłem jest chyba kontrolka ręcznego uruchamiająca pozostałe dwie kontrolki bo gdy ona zgasnie (po podłączeniu prostownika)to ABS i asc po kilku metrach jazdy się kasuje natomiast gdy nie podłącze prostownika to ręczny pali się cały czas i ABS i asc nie można skasować w jezdzie i systemy nie działają.Czy przyczyną może być moduł ABS przy pompie bo jeśli jest walnięty to możliwe że dlatego właśnie komp nie może się połączyć z absem?
Opublikowano
Akurat z tym prostownikiem to nie wiem, ale co do modulu abs moze byc uszkodzony. Typowe objawy czyli raz sie palą raz nie, a jak gasną to po kilku przejechanych metrach i pozniej jest w porządku
Opublikowano
Też bardziej obstawiał bym moduł a czy paląca się kontrolka ręcznego może sygnalizować trafiony moduł bo bez kompa to szukam trochę po omacku a nie chce podmieniać części metodą prób i błędów bo porządne czujniki i i regeneracja pompy ABS trochę kosztuje -"ewentualnie zostaje używka ale chyba nie każda pasuje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakby to był jeden z czujników to byłoby połączenie. Dla pewności, czym to sprawdzasz? I gdzie się łączysz? Jakie masz błędy w dme? Bezpieczniki i przekaźniki sprawdzone?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.