Skocz do zawartości

Otwieranie bagażnika, potrzebny schemat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, Autko to E83, 2005 przed liftem.

Problem to otwieranie się bagażnika wyłącznie z pilota...przycisk zamka w klapie nie działa...

Rozebrałem klapę... Wydaje mi się że przycisk działa - W gnieździe przycisku są 4 piny. Wciśnięcie przycisku powoduje zwarcie pinów 1,2 i 4 z pinem 3.

Nie mam pojęcia czy tak ma być..

Podświetlenie tablicy które idzie tym samym gniazdem działa...

Ma ktoś pomysł, lub schemat tego kawałka instalacji ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Dzięki śliczne...

Ale muszę powiedzieć że nie do końca kumam ten schemat...wtyczka - zgadza się - to ta właśnie...

Ale zamek, powinien otwierać się na 2 sposoby - pilot/centralny oraz ręcznie przyciskiem...

Głupi jestem, albo na schemacie brakuje mi kabelków...:(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zamkiem steruje moduł podstawowy (Grundmodul) pin 3 masa ,pin 4 sterujący do modułu głównego A1

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e83-x3-2.0i-sav/RLEPtUp

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

OK... piny 3 i 4 o których mówisz, to piny we wtyczce w klapie / przy przycisku tak ?

Czyli teoretycznie,w momencie naciśnięcia, pin 4 powinien dostawać masę poprzez zwarcie z pinem 3 i podawać ją do modułu A1 czy tak?

Czy wiemy,gdzie (na jaki pin) w module A1 powinien dochodzić ten sygnał masy ? Bo to chyba jedyna opcja która mogła paść, skoro otwieranie z pilota ( a więc i zasilanie zamka) działa?

Chyba że pin 3 stracił masę, ale to akurat jest łatwe do sprawdzenia skoro juz wiem że ona powinna tam być :)