Skocz do zawartości

[SWAP] jakie silniki bez wymiany skrzyni i dyfera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Możliwe, że będę musiał zrobić SWAP. Jakie silniki mogę włożyć do mojej E30 320iA 89r. bez zmiany skrzyni i dyferencjału? Domyślam się, że nie powinno być problemu z M20B25, ale zastanawiam się też nad nowszymi.

Opublikowano
Z tego, co wiem, takie same skrzynie, czyli ZF 4HP22, montowali zarówno do silników M20B20, jak i do M20B25. Popraw mnie, jeśli się mylę.
Opublikowano
Nie chodzi mi tak bardzo o typ skrzyni jak o jej stan techniczny. Jeśli silnik masz do wymiany a skrzynia ma ten sam przebieg to chyba nie jest w stanie idealnym a mówiąc o nowszym silniku myślałem że masz na myśli włożenie jakiegoś M50B25 lub M52B28.
Opublikowano
A ja 4hp22 miałem przy siedem e23 a to dlatego ,że ona pierwszy kołnierz,też w którym siedzi bambetla,czyli sprzęło od automatu,ma odkręcany i można go wymieniać na inny o innym otworze przychadzącym do silnika!!Te skrzynie pasowały do silników m20,m30 a teraz z wyższego posta widzę że do m40 również,tylko trzeba pewnie odkręcic i przełożyć kołnierz
Było e23 2,8 automat,potem e23 2,8 manual teraz e36(z silniczkiem jak od kosiarki ale spoko bedzie kiedyś większy) BMW na zawsze,--hehe kosiarka do żyda a teraz 2 literki w trumniaku-m52b20
Opublikowano

Motor w górę oczywiście. Skrzynia powinna wytrzymać, ma poniżej 170 tys. km. Może ktoś posiada i chce sprzedać M20B25 w dobrym stanie? :D

Czy przy wymianie z M20B20 na M20B25 trzeba się liczyć z jakimiś dodatkowymi kosztami, czy po prostu wyjmuje się jeden silnik i wkłada drugi?

Opublikowano
Ja mam w bardzo dobrym stanie M50B25, kompletny ze wszystkim :nienie: Ale to Cie chyba nie interesuje :cool2:

Podaj więcej szczegółów. Ile kosztowałaby podmiana z M20B20 na ten? Czy pasowałby do tej skrzyni?

Opublikowano
Ja mam w bardzo dobrym stanie M50B25, kompletny ze wszystkim :nienie: Ale to Cie chyba nie interesuje :cool2:

Podaj więcej szczegółów. Ile kosztowałaby podmiana z M20B20 na ten? Czy pasowałby do tej skrzyni?

nie bedzie pasowac skrzynia nic nie bedzie pasowac :D

niesluchaj Darexa bo on tylko chce sprzedac silnik i tobie klopotu i kosztow narobic

Wloz M20b25 przekladasz tylko sam silnik i jezdzisz i zamist 129ps masz 170ps w 320iE30 to jest najlepsza i najtansza modyfikacja ktora odczuwalnie zwieksza moc :cool2:

moje modele