Skocz do zawartości

530d Nierówna praca silnika po rozgrzaniu auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

wiem ze problem nierównej pracy silnika i bujania autem to popularny temat, tylko u mniei wygląda to troche inaczej ,

gdy auto jest zimne silnik pracuje równo ,

gdy rozgrzeje sie podczas normalnej jazdy tez jest ok,

jednak gdy poprzeciągam go kilka razy i pojeżdżę ostrzej przez kilka min. silnik zaczyna strasznie nierówno pracować i dosyć konkretne buja całym autem , podłączyłem inpe gdy bujało i bardzo skacze parametr Luftmasse Soll , gdyby skakał IST to troche prościej , wywaliłem zupełnie EGR myślałem ze przepuszcza, ale jest to samo ,sprawdzałem wszystkie uszczelki , wrzucam filmik , nie wiem czym spowodowane moze byc skakanie paramertu Soll

przelewy z dzis na rozgrzanym silnku , czas próby 4min , czy jest jakas zasada ze przez te 4min nie moze przelać wiecej niz ?? bo gdzies czytałem ze przez 4min nie moze byc wiecej niz 30ml bo to by w moim przypadku nic sie nie zgadzało

1cyl- 54ml najniższy przelew

2cyl- 78ml odbiega 44% od najniższego

3cyl- 56ml odbiega 4% od najniższego

4cyl- 68ml odbiega 26% od najniższego

5cyl- 92ml odbiega 70% od najniższego

6cyl- 59ml odbiega 9% od najniższego

Opublikowano
tez mi sie tak wydaje , ale byłem pewny ze uszkodzony wtrysk jest bardziej wyczuwalny na zimnym , jutro wyciągam turbine i bo byłem na hamowni i na serii pokazała 232KM i kupa czarnego dymu w wydechu , stawiam tez na zacinające sie turbo bo w dolnej fazie nie doładowuje w środkowej przeładowuje , poduszki tez juz czekają nowe , zobaczę jak dam turbo na sprawdzenie jak ot będzie z kopceniem po sprawdzeniu turbo ale chyba zalewa paliwem
Opublikowano
kompresja na wszystkich 6 garach po 25bar , trochę mało ale to chyba wina mojego miernika bo na każdym tak samo pokazało , jedna poduszka silnika zupełnie zarwana , a w turbinie ktoś grzebał i geometria cała wytarta , pełna regeneracja konieczna, do tego pęknięty wąż przy chłodnicy powietrza wymieniam na FMIC , zostały jeszcze wtryski , oraz mycie i płukanie ciśnieniowe katalizatora .
  • 2 tygodnie później...