Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam jedynkę w benzynie 1.6 z przebiegiem 205 tys. z 2005r. Samochód od pewnego czasu bierze dużo oleju, litr na 700km, najprawdopodniej szykuje się remont ale wcześniej Panowie z warsztatu doradzili mi zmienić olej, zalany jest 5W30 ale przy takim przebiegu podobno nie zaszkodzi zmienić na 10W40 i wtedy zobaczyć jak auto będzie pobierało olej. Co Panowie sądzicie o tym? Czy ktoś jest w stanie mi doradzić?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Cześć, ja ostatnio byłem u mechanika na zmianie filtra i oleju i nic to nie dało (tzn. pierwsze 200km później znowu zaczął dymić). Odkładam kaskę i może nie generalny remont ale "podstawowy" to co trzeba wymieniam i mam nadzieje że już nie będzie dymił i brał oleju.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

[quote="Basshard"Co Panowie sądzicie o tym? Czy ktoś jest w stanie mi doradzić?

Pozdrawiam.

Zły pomysł :roll: to nie przypadkiem uszczelniacze zaworowe? Rozgrzej go, zostaw na wolnych obrotach 5-10 minut i dodaj gazu, jak pojawi się dym to uszczelniacze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

1 litr na 700 km :shock:

Nie popadnij w depresję ale nie masz silnika.

Taki ubytek jest zbyt duży aby to były uszczelniacze, podejrzewam brak odpowiednio wysokiej kompresji czyli pierścienie a to już remont total.

Zapomnij o zmienianiu oleju na gęstszy bo to tylko ratowanie trupa i zmien mechanika, który tak cudownie Ci doradzał