Skocz do zawartości

sonda lambde podlaczenieE30 320I

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam znowu ja

chodzi mi o sonde lambde, zeby sprawdzic czy jest sprawna wystarczy rozlaczyc wtyczke czy musze ja cala wykrecic?

kajak
Opublikowano

Żeby sprawdzić czy sonda dziala ,bierzesz multimetr jedna sonde testera podpinasz do masy ,a drugą wkłuwasz się w czarny przewod sondy , nie zorpinając wtyczki.Wskazania miernika powinny oscylowac na poziomie

mniej wiecej 0-1V.Pomiar wykonujesz na cieplym silniku.Zmiany napiecia na wolnych obrotach powinny wystepowac przynajmniej 12 razy/ min.

Okolo 50 przy ok. 2500rpm. Ale najwazniejsze jest to zeby te wahania napiecia wogole sie pojawily, wowczas masz 80% pewnosci ze sonda dziala.

Opublikowano
Raczej nie ,chociaz w momencie odpinania wtyczki mozna czasami zauwazyc lekkie zawahanie obrotow silnika, ale to nie jest regolą...
Opublikowano

Wydaje mi sie ze symboliczne piwo powinno zalatwic sprawe ,bo jest to chwila moment...

Ale wracajac do tematu sondy ,jesli mozna wiedziec ,to dlaczego podejrzewasz jej uszkodzenie?

Opublikowano
no wlasnie sie tak zastanawiam :) raz mi duzo spalila 16 w miesci a nie byla to jazda szybka taka normalna i czasami smierdzi paliwem. Gdy ja odpalam to obroty wskakuja na 2000 potem ponizej 1000 i stabilizuja sie na 1000. Chociasz wskazowka jest na 1000 dalej slychac nie rowna prace silnika
kajak
Opublikowano
moze ktos cos jescze odpisze?na wolnych zaczyna mi troche szrpac i zapala sie kontrolka oleju miga ale tylko na wolnychi nie zawsze
kajak