Skocz do zawartości

X1 f48 25ix zerwany pasek wieloklinowy i pelno oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. zerwal mi sie pasek ( ten z boku po lewej stronie patrzac z przodu auta napedza chyba klime alternator itp) problem w tym ze jest tam pelno oleju! tak jak by obrzygane wszystko do okola bylo i az kapie na ziemie co tam sie moglo stac? czy zerwany pasek rozwalil jakis przewod olejowy czy co? auto z 2016r z przebiegiem 50 tys . dzieki za pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesteś pewien, że to olej? Może płyn chłodniczy?

Pytam dlatego, że pasek wielorowkowy napędza trzy urządzenia: alternator, kompresor klimy i pompę cieczy chłodzącej.

Sam z siebie raczej nie zrywa się (nie przy takim przebiegu), więc może uszkodzeniu uległa pompa, którą napędza...

7c3d9bed149e58cdmed.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli natomiast to olej - to szukanie chyba zacząłbym od okolic turbo...

eca625d78fc3f1d5med.png

Spójrz m.in. na powrót oleju (nr 7 na poniższym zdjęciu)

a0236bcb536029ebmed.png

Opublikowano
Dzieki za odpowiedzi, jestem aktualnie w Stanach , awaria wydarzyla sie dzien przed moim wylotem auto zostawilem w garazu i nie mialem czasu zdiagnozowac przyczyny. dlatego pytam bo caly czas mysle co tam sie moglo stac, mam nadzieje ze nie trzeba bedzie polowy silnika naprawiac :/
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Naszczescie nic powaznego sie nie stalo , z tego co powiedzial mi mechanik to byl zerwany pasek a olej z jakiegos simeringu , czy cos takiego ,