Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od jakiegoś czasu występują piski podczas dodawania gazu na postoju jak i w trakcie jazdy, przeważnie podczas większego obciazenia silnika ale nie zawsze oraz czuć spaliny na zewnątrz jak i w kabinie. Na początku obstawiałem chłodnice spalin EGR lecz płynu chłodniczego nie ubywa wiec to chyba nie to. Na dniach również zauważyłem lekkie przypocenie na łączeniu turbo a intercooler. Jakieś pomysły co to może być ??

Link do filmiku:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Któryś pasek Ci się nie ślizga?

Jak czuć spaliny to źródłem jest albo rurka elastyczna do/od EGR, albo kolektor wydechowy.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Pasek napędowy nie dawno był wymieniany, te objawy piszczenia były już przed wymiana paska ale nie aż tak głośne jak teraz. O której rurce piszesz ? Tej harmonijce co wychodzi z bloku silnika i wchodzi do chłodnicy EGR ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, i z drugiej strony do EGR jest podobna rurka. Paski oba wymieniałeś? Taki pisk jest też czasem objawem kończącego się koła pasowego lub napinacza. Można spróbować uruchomić bez pasków.
3A0jS9b.png
Opublikowano
U mnie jest tylko jeden pasek. Na dniach obadam te rurki od EGR’a, od początku tak mi się wydawało ze to może być przyczyna ale przeczytałem pare wątków o objawach uszkodzonych chłodnic EGR i zbiło mnie z tropu to ze podobno jak one uwalone są to ze płynu chłodniczego ubywa, a tutaj jest ok.