Skocz do zawartości

M50B25 -> M52B28TU Swap wiązki silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Posiadam E34 automat z silnikiem M52B28TU na całym osprzęcie (wiązka,kompy, filtry i reszta) od M50B25 z 1 vanosem bo taki silnik był ori w aucie. Oczywiście jak można się domyślić majstry nie mieli jak podpiąć wszystkich vanosów bo wiązka z m50 pozwaliła im na wpięcie (chyba) tylko 1. Moje pytanie brzmi czy w ogóle da się zrobić swap wiązki na tą która być powinna czyli od m52b28tu i wszystko będzie grało ? Dużo przerabiania i zmian jest pomiędzy tymi 2 wiązkami ? Warto w ogóle bawić się w swap takiej wiązki skoro na wiąze od m50 silnik o dziwo chodzi normalnie ?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Edytowane przez Dwite
  • 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym zmienił tylko wałki z m52b28 na pojedynczym vanosie i dał pojedynczy vanos.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Myślę, że jak miałby już dłubać to wolałbym zrobić tak jak ma być do tego silnika czyli 2 vanosy itp, pytanie tylko czy da się wszystko dobrze zrobić...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zmiana samej wiązki nic tu nie da, musisz mieć komplet wiązka, sterownik i wszystkie czujniki.
Opublikowano
Mam wszystko, wiązkę, kompa, przepływke, nie wiem jak z przepustnicą a czujniki będę wymieniał na bieżąco podczas zmiany wiązki (jeśli do tego dojdzie) :) Mam też ews i pestkę, ale juz w koncu nie wiem czy to jest potrzebne czy nie...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podwójny vanos to już przepustnica elektryczna i dodatkowo pedał gazu do kompletu. Moduł ews jest niepotrzebny jak ktoś Ci usunie ze sterownika.

Ja zmieniłbym tylko wałki i po sprawie, bez kłopotu, dolać trochę paliwa programowo i na tym koniec.

Opublikowano
Rozumiem jednak wolałbym spróbować zrobić tak jak ma być. Pedał gazu, przepustnica, przepływka a czujniki ? Wiesz może które trzeba na bank wymienić ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko, musisz mieć cały komplet.