Skocz do zawartości

740d - sterowanie podciśnieniem turbosprężarek (!!??!!)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po wizycie w ASO i podłączeniu pod komputer okazało się ze moja beti ma błąd podciśnieniowego wysterowania turbosprężarek (??:>) i przepływomierzy. Wcześniej jednak okazało się że przepływki są niesprawne (obydwie). Zakupiłem nowe i nic się nie zmienio, dalej pokazywało błąd przepływomierzy i tego sterowania. Po sprawdzeniu turbosprężarek okazało się również są są one w jak najlepszej kondycji i nie ma z nimi żadnych problemów. Samochód jest obecnie cały czas wprowadzony w tryb awaryjny poprzez odłączenie przepływek i jeździ prawie jak w pełni sprawny jednak ten szczegół plus to że pali litr więcej i kopci dość mocno jest mocno denerwujący. W serwisie twierdzą że mają jeszcze jeden taki przypadek i nic nie pomogło do tej pory(nie jestem sam). Od razu dodaje że jeżeli przepływomierze są podłączone wszystko jest niby dobrze, ale bardzo brakuje mocy na wyższych obrotach i jest olbrzymia dziura zanim turbosprężarki zaczną tłoczyć powietrze (~1700 obr/min). Prosze was o pomoc, sugestie lub jakiekolwiek porady. Dziękuję z góry, Olek. :? :?

Opublikowano

Dzięki, lektura profesjonalna i już przeczytana od razu w poniedziałek postaram się ogarnąć temat, chyba że mógłbym to sam zrobić. Jak znaleść te filterki i może podpowiesz mi gdzie ich szukać? Samochód jest z 07/1999 i po 180kkm mogły się już zapchać (przebieg na pewno oryginalny). Dziękuje jeszcze raz i prosze teraz o porade jak je znaleść u mnie w silniku... :)

Właśnie znalazłem na realoem te zaworki w moim silniku mają ten sam numer co w 3.0d tylko ja mam takie 2... Na razie myśle nad ich zlokaliwowaniem, ktoś pomoże... ??

Opublikowano

W tej kwestii już Ci nie pomogę, gdyż w tym silniku mój nos poniżej poziomu górnej pokrywy silnika jeszcze się nie znalazł.

Mogę doradzić tyle.

Zlokalizuj turbiny i siłowniki podciśnieniowe na nich. Następnie do tych siłowników muszą być podpięte po jednym wężyku. Wężyk ten z drugiej strony wpinany jest do elektrozaworka i może takim sposobem odnajdziesz ich umiejscowienie.

Powodzonka