Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakupiłem sobie na allegro interfejs ADS do swojej e30.

https://allegro.pl/interfejs-bmw-ads-inpa-rs232-dis-diagnostyka-bmw-i6728014902.html

Ogarnąłem sobie inpe, disa ogólnie całego ediabasa żeby po szperać w swojej bawarce. Niestety nie mogę przejść jednej rzeczy. W inpie mam ciągle zapłon off, bateria dobrze działa czyli off, po podłączeniu ON. To samo w Disie, głowicy nie wykrywa. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcjami, nic nie pomaga. I teraz moje pytanie główne : Kabla na vmware mi nie wykrywa przy podłączeniu aczkolwiek sprzedawca twierdzi że kabel nie wymaga sterowników i działa od razu po podpięciu. Czy to jest możliwe żeby tak było? Bo mi się wydaje że mimo wszystko laptop powinien przynajmniej wykryć nowe urządzenie a tak nie jest. Ktoś coś doradzi?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po podłączeniu samego kabla, komputer musi widziec urządzenie. Inaczej nie wie na jakim jest porcie i co to jest
Opublikowano
Witam. Zakupiłem sobie na allegro interfejs ADS do swojej e30.

https://allegro.pl/interfejs-bmw-ads-inpa-rs232-dis-diagnostyka-bmw-i6728014902.html

Ogarnąłem sobie inpe, disa ogólnie całego ediabasa żeby po szperać w swojej bawarce. Niestety nie mogę przejść jednej rzeczy. W inpie mam ciągle zapłon off, bateria dobrze działa czyli off, po podłączeniu ON. To samo w Disie, głowicy nie wykrywa. Robiłem wszystko zgodnie z instrukcjami, nic nie pomaga. I teraz moje pytanie główne : Kabla na vmware mi nie wykrywa przy podłączeniu aczkolwiek sprzedawca twierdzi że kabel nie wymaga sterowników i działa od razu po podpięciu. Czy to jest możliwe żeby tak było? Bo mi się wydaje że mimo wszystko laptop powinien przynajmniej wykryć nowe urządzenie a tak nie jest. Ktoś coś doradzi?

Sprzedawca ma racje, interfejs Ads nie potrzebuje sterowników, dziala bezposrednio na sprzetowym porcie com 1. Ale trzeba do prawidlowego dzialania wejsc w folder c/ediabas/hardware/ads i kliknac na adssetup

sprzedam iCom Next Ori
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

INPA w trybie interface= ADS działa tylko na windows 32bit nie działa w trybie emulacji na vmware

instalujesz ediabas (6.4.3 najlepszy INPA 3 wersje 16bit ) lub Ediabas 6.4.7 prosto na windows bez wirtualnej maszyny wybierasz interface ADS

(DIS oczywiście na VMware)

ADSsetup i to wszystko dla inpa

i faktyczne ADS nie wymaga instalacji sterowników jak masz ori port COM (RS232)

podłączysz do samochodu i laptopa włączysz zapłon i powinno działac battery i ignition w ADS sam zapłon bywa tylko podłączaniem do pinu 6 DSR

bez żadnych tranzystorów lub tylko rezystor 1K2 między pinem kl15 w obd1 , a pinem 6 DSR w złączu RS232

najlepiej aby był to taki schemat aktywnego zapłonu jak na schemacie z tranzystorem i rezystorami

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=97&t=276436#p2080949

jest możliwa emulacja na karcie https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=97&t=229262

dis i inpa 3 na ADS wymagają aktywnego zapłonu bez tego nie działa

do dis w ediabas.ini trzeba konfigurować , ale inpa działa tylko na samym trybie interface=ADS w ediabas.ini

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Proszę mi doradzić bo już nie wiem co mam robić, instaluje już 3 inpe i na każdej wywala błąd "create file error" Zaraz na samym początku uruchomienia Inpy. Ni z tad ni z owąt mi złączą wyskakiwac bo przecież mi działał program.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

masz sam program INPA , bez plików

aby inpa działała (na ADS interface tylko pod samochodem )

musisz mieć uzupełnione biblioteki

dla menu modeli ( INPA/CFGDAT/ np dla E36 E36.ENG, lub e46 E46.ENG

dla modułów diagnozowanych INPA/SGDAT / pliki IPO (ok 300 dla inpa 3 ) jak ich nie będzie to właśnie ten błąd

dla połączenie interfejsu z modułem pośrednik w EDIABAS / ECU / pliki prg powinno tam być ok 300/ 400 plików

tu masz moja instrukcję instalacji inpa 3