Skocz do zawartości

Problem - stukanie/uderzanie + xdrive (filmik)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

(BMW X3 E83 2005 3.0i M54b30)

Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć iż byłem już u 6 mechaników (ogólnie z 20 razy, w tym jeden polecany w Berlinie) i niestety żaden nie doszedł do tego w czym tkwi problem. A więc zacznę tak: stukanie ma formę czegoś obluzowanego, co w kilku przypadkach wręcz "wali" tak jakby kilka razy pod rząd. Po prostu jakby było obluzowane i kilka razy uderza o inną część. Dzieje się to w kilku przypadkach:

1. Gdy jadę pod górkę na 1 biegu i puszczam gaz i wciskam jednocześnie sprzęgło.

2. Gdy cofam i wciskam sprzęgło.

3. Gdy jadę na 2 biegu i dodam na chwilkę mocno gazu i samochód jakby jedzie i zwalnia sam z siebie po czym znowu jedzie i znowu gwałtowniej zwalnia.

Dźwięk jest raczej metaliczny. Początkowo wymieniłem 7 tulei przy dyferencjale, później poduszkę skrzyni, dalej poduszki silnika. Dźwięk wydaje mi się, iż wydobywa się gdzieś z przodu.

Druga sprawa to xdrive. Musiałem go odłączyć (odłączyłem wtyczkę od dołu) gdyż powodował większe problemy. Mianowicie szarpał, co wpływało na to że cały drążek od skrzyni biegów się ruszał. W dodatku jadąc na luzie przy 30km/h coś cichutko stukało/cykało cyklicznie. Ponadto na 3 biegu gdy samochód sam zwalniał np. przy światłach również przy 30km/h objawiało się mocniejsze stuknięcie, ruszenie drążka skrzyni biegów i delikatne szarpnięcie jednocześnie. Dodam, iż wyłączenie xdrive poprzez przycisk nie pomagało (jedynie odłączenie wtyczki pomogło). Olej w dyferencjale również został wymieniony. Jeżdżę tak od 6 miesięcy i już nie daję rady. Mechanicy rozkładają ręce. Według jednego elektronika (bardzo dobry), sam silniczek xdrive jest całkowicie sprawny. Fora przeszukałem wzdłuż i w szerz i nic nie znalazłem. Na YouTube też szukałem filmików z podobnymi objawami jednak chyba żaden nie obrazuje tego co mojej Beci dolega. Postaram się jak najszybciej podesłać jakiś filmik obrazujący mój problem. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

EDIT: filmik z odłączonym xdrive (problem który opisywałem na początku, czasami uderzenia są mocniejsze i trwają dłużej zanim ucichną)

Opublikowano
Reduktor =skrzynia rozdzielcza? To w takim razie to ta skrzynia jest powodem tych uderzeń nawet gdy wtyczka xdrive jest odłączona? I przy podłączonej wtyczce powoduje cykliczne cykanie i szarpanie na 3 biegu przy zwalnianiu?
Opublikowano
Reduktor =skrzynia rozdzielcza? To w takim razie to ta skrzynia jest powodem tych uderzeń nawet gdy wtyczka xdrive jest odłączona? I przy podłączonej wtyczce powoduje cykliczne cykanie i szarpanie na 3 biegu przy zwalnianiu?

Tak..dokładnie. Reduktor czyli rozdzielacz to tarczki i łańcuchy. Napraw to i być może ten drugi dźwięk zniknie

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak taniej.Mozesz mieć wszystko do wymiany w środku lub tylko część. To dopiero stwierdzi się po wyjęciu i rozebraniu

Ten drugi dźwięk przypomina zasprzęglanie się napędu więc obstawiam że to też skrzynka winna

Opublikowano
Drugi tzn z filmiku? Mechanik mi mówił że albo skrzynia biegów albo skrzynia rozdzielcza. Mam nadzieję że tylko rozdzielcza chociaż i tak drogo. 10% wartości samochodu. No ale cóż zrobić. Becina już pół roku prosi o pomoc, a doktora brak...
Opublikowano

10% to nic.Ja właśnie wydałem na naprawę 20% wartości

Chciałeś auto z początku produkcji to trzeba liczyć się z wydatkami niestety

Opublikowano
Mam jeszcze pytanie. Czy skrzynia rozdzielcza może wyć? Zastanawiam się czy to dyferencjał ale olej był wymieniany i ten stary byl czysty, bez opiłków.
Opublikowano
Jakiś czas temu jak byłem u mechanika przyjechało bmw z vtg w agoni to podobne dźwięki wydawał. Jeżeli tyle czasu już tak jeździsz to zastanawiam się co jeszcze mogło strzelić od takiej jazdy :D kupując x3 powinieneś wziąć pod uwagę koszty naprawy. Jeżeli 10 % wartości to dużo to raczej długo tym samochodem nie pojezdzisz
  • 9 miesięcy temu...