Skocz do zawartości

E39 520 Buczenie w okolicach 2 tys. obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam problem z E39 o pojemności 2.0, skrzynia automat.

Jakiś miesiąc temu kupiłem auto i od razu wymieniłem katalizator na nowy zamiennik. Poprzedni właściciel rozpruł oryginalny kat i wywalił wkład - było głośno.

Nowy katalizator to gotowiec z rurami - mechanik rozcinał oryginalny układ i połączył tłumik końcowy z katem obejmami.

50c53ffd44ef89bd57929309113b

Po tym zabiegu wszystko było ok, auto chodziło cicho.

Niestety teraz pojawiło się buczenie wydobywające się mam wrażenie spod podłogi. Źródło dźwięku ciężko ustalić - raz wydaje się, że z tyłu auta, raz że ze środka podłogi.

Dźwięk pojawia się jedynie gdy trzymam gaz, w okolicach 2 tys. obrotów i na nagrzanym silniku.

Gdy zdejmuję nogę z gazu, albo gdy auto jest odpalone pierwszy raz - przez chwilę tego efektu nie ma.

Mechanik twierdzi, że cyt. "to ten oryginalny katalizator, mogą w nim latać opiłki metalowe" i olał temat.

Podejrzewałem skrzynię, ale pracuje prawidłowo. Biegi zmieniane są płynnie, bez przeciągania.

Poza tym dźwięk brzmi, jakby typowo coś waliło o podłogę - można to przyrównać do najechania na linię na drodze, taka jakby tarka.

Czy ktoś ma pomysły co to może być?

Nie ukrywam, że kupowanie kolejnego katalizatora na próbę trochę boli i chcę spróbować najpierw ustalić ewentualne przyczyny.

Załączam link do zippy z wycinkami tego buczenia.

https://www110.zippyshare.com/v/JkzeRfIe/file.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:clap:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 4 lata później...