Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

samochód BMW f30 316i silnik N13. Przebieg 68 000 km. Samochód na gwarancji. Ostatnio zaniepokoiły mnie dźwięki dobiegające z silnika. Podczas uruchamiania zimnego silnika po dłuższym postoju silnik wydaje dźwięki aż zęby bolą :shock: Przypomina to metaliczne szuranie dzwonienie. Na myśl przychodzi mi luźny łańcuch rozrządu. Po około 40 sekundach niepokojące dźwięki ustają i silnik pracuje już ładnie. Zwiększenie obrotów silnika do 1400 tak jak przy pracy na "ssaniu" również nie spowoduje już pojawienia się tych dźwięków. Jeżeli wyłączę silnik i po chwili go ponownie uruchomię niepokojące dźwięki się już nie pojawiają. Pojawią się przy uruchomieniu silnika znowu po jakiejś godzinie czy dwóch (jeżeli nie jeździłem i silnik nie został rozgrzany). Natomiast podczas wolnej jazdy do 40-50 km/h kiedy w kabinie jest cicho i nie słychać szumów opon i powietrza daje się usłyszeć też metaliczne szuranie. Dźwięk jest cichy ale słyszalny i nie jest przyjemny.

Poniżej nagranie. Czy to łańcuch rozrządu czy może coś innego. Samochód ma mały przebieg tylko 68 000 :roll: Jestem już umówiony w serwisie na piątek. Zobaczymy co powiedzą. Samochód jeszcze na gwarancji.

oraz porównanie (wycięte z nagrania powyżej) pracy silnika zaraz po uruchomieniu oraz minutę później ta sama prędkość obrotowa silnika czyli około 1400. Różnica jest ogromna. :shock:

Opublikowano

Dzieki :cool2: Faktycznie wyglada na to ze to wastegate. Na youtube znalazlem animacje dla silnika N13 wyjasniajaca sprawe. Ponizej lik. Efekty dziwiekowe bardzo podobne :roll: