Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

na początku chcę się przedstawić. Jestem nowym forumowiczem i od niedawna właścicielem BMW E87 120d 177KM 2007r z silnikiem N47D20A. Pojawił się ostatnio problem z ciągle pracującym na wysokich obrotach wentylatorem chłodnicy. Poziom cieczy chłodzącej jest w normie, nie wyskakuje żaden komunikat na wyświetlaczu ani tez nie świeci się żadna kontrolka informująca że coś jet nie tak, po podpięciu do interfejsu diagnostycznego widnieje błąd "46D1 - status pomocniczej pompy wodnej, - zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany" ale ten błąd widniał jeszcze zanim zauważyłem problem z wentylatorem, jedynie doszedł nowy błąd "480A - system filtra cząstek stałych". Czytałem wypowiedź jednego z internautów że przyczyna może leżeć w czujniku temperatury. Czy ktoś z Państwa miał podobny problem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odczytaj wartość temperatury płynu na komputerze lub przez ukryte menu, problem z wentylatorem oraz dpf może być skutkiem nieprawidłowej temperatury.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Odczytałem temperaturę i na zimnym silniku wskazuje 98 stopni Celsjusza, wiec wnioskuję, że czujnik do wymiany.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdecydowanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

W moim e87 2005r, w którym był seryjnie zamontowany m47 ktoś po jej (zapewne) owinięciu na drzewie zamontował n47 z 2007r. :roll: wiem...wiem... (takich sie nie kupuje, ale tak wyszło - w każdym bądź razie wszystko działało i nawet od 5 lat użytkowania nie mogłem narzekać).

W ostatnim czasie jeden z mechaników wymieniał w niej wentylator chłodnicy/klimatyzacji, niestety nieudolnie (zakupił jakiś przypadkowy zaczał żeźbić i łączyć mój stary wentylatorem modułowym z jakiegoś anglika - kosmos!, nie wyszło z tego nic i zrezygnował z dalszych poszukiwań (oczywiście starego już nie odzyskałem).

Po długich poszukiwań i wątpliwościach czy w takim przypadku powinienem wybrać wentylator do m47 czy do n47 odnalazłem (oczywiście do 2.0d) wentylator z modułem do m47, po jego zainstalowaniu chodzi na 3 biegu bez zatrzymania, do momentu jego odłączenia pod maską :cool2:, niestety!

Teraz udało mi się zdobyć jakiś z pewnego źródła do n47 ale bezmodułowy, po pierwszym podłączeniu rzeczywiście na postoju stoi, po uruchomieniu klimatyzacji włącza się (chyba) na pierwszy bieg, bo jakośc spokojniej....

I tu pojawia się moje pytanie,

1) czy mogę zamontować bezmodułowy wentylator (szczerze nie wiem jaki powinien tam teraz być) :roll: :?: :!: :cry: (ilość kabli się zgadza = 3)

2) czy w przypadku tych bezmodułowych wentylatorów (o których się naczytałem że moduł który jest "przyklejony" do obudowy wentylatora i lubi się psuć) to ten moduł znajduje się gdzieś indziej, w sensie odseparowany od wentylatorów z modułem czy w ogóle go nie ma?

3) jak sprawdzić czy ten który zakupiłem do n47 bedzie prawidłowo działał z moim silnikiem? na pozostałych jego biegach etc.

4) czy jesli okazałoby się na końcu że mój silnik potrzebował wentylatora z modułem to ryzykuję uszkodzenia czegoś w samochodzie?

Wiem, że to skomplikowane (zorientowałem się :mad2: )

Chylę czoła z góry jeśli ktośc jest w stanie mi podpowiedzieć :idea: