Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie pali mi się błąd P2231. W którym miejscu jest ta sonda? Macie może jakiś nr jej katalogowy? Spalanie na benzynie po Warszawie oscyluje ok 12 na klimie. Założyłem gaz i spalanie gazu mi wyszło 25 :/ niby wszystko ładnie wyregulowane. Jaki jest powód takiej rozbieżności między PB a LPG? Przez tą sondę?

Druga awaria którą chciałbym usunąć (dopiero co kupiłem to auto) to w czasie jazdy czy zimny czy ciepły jest ok ale wystarczy że postoje w korku jakiś czas i zaczyna dymic po ruszeniu. Chwilę przyjadę i się normuje. Zapchany katalizator? Czy uszczelniacze zaworowe? Może przez to wywalac ten błąd sondy P2231?

Opublikowano

Tak jest to sonda lambda, uwalona grzałka sondy.

https://www.yourmechanic.com/article/p2231-obd-ii-trouble-code-o2-sensor-signal-circuit-shorted-to-heater-circuit-bank-1-sensor-1-by-jay-safford

Przy butowaniu auto nie przechodzi w stan awaryjny?

Powinno robić cut off , wyłączać cylindry u mnie zawsze to były 2 i 5

Sonda kolektora wydechowego Bank 1 czyli odpowiedzialna w R4 za cyl. 1 2 3 4 a w R6 za cyl.1 2 3

Tutaj po wpisaniu Vin znajdziesz części do swojego auta , sondy też i ich numery.

https://www.realoem.com/bmw/pl/select

Wymieniaj od razu 2szt , nie kupuj tanich NTY lub Quality Parts tylko Bosch

ja tak zrobiłem i po 7,5tkm znowu sondy do wymiany.

Wymiana sond to 5min roboty .

powodzenia.

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Nie, nic nie odcina bynajmniej ja tego nie zauważyłem. Auto jeździ na wszystkich cylindrach tylko jak by trochę zamulone było.

Jeszcze jak byś podpowiedział w którym miejscu jest ta sonda? Dobiore się do niej od góry tam gdzie świece i cewki?