Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
R-1234yf czy starszego typu R123A ? BMW 1 z 2005 r ? Czy jest gdzieś naklejka w samochodzie informująca o tym ?
Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano

Na milion % masz R134a. Tzw nowy czynnik R1234yf obowiązkowo stosowany jest w autach wyprodukowanych po 1 stycznia 2017, choć są od tej reguły małe wyjątki. Np mam auto vw 04.2017 i stary czynnik (auto spoza UE) a corsa 2018 z PL ma nowy typ. Są też auta starsze posiadające nowy czynnik,np jakis tam Hyundai itd.

Naklejki często są pod maską, lecz czasem ich brakuje...

Spokojnie bo zawory serwisowe tych czynników w autach różnią sie między sobą i nie da się pomylić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na bank masz R134A. Naklejka powinna być na masce po podnuesieniu jej po lewej stronie zamka ( po stronie pasażera). Jako że moje auto nie jest bezwypadkowym rodzynkiem też nie miało naklejki, ale za 50zł już ma. Nie mam twojego vinu, ale w realoem możesz sprawdzić jaki i ile czynnika wchodzi. Tu wpisałem e87 116i z 2004 roku

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=UF11-EUR-09-2004-E87-BMW-116i&diagId=71_0619

Opublikowano
Panowie, dzięki za info. Nalepki za bardzo nie widziałem, ale istotne są końcówki "węża" :norty: Jesli dobrze zrozumiałem, to tak , jak końcówki węża w Dieslu i Benzynie...
Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)