Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poniżej wymiana wentylatora w BMW E90/91 320i N46

Wentylator nie uruchamiał się, brak błędów na komputerze, klima działała ale słabo. Winny okazał się niedziałąjący wentlator a dokładniej moduł wentylatora.

1. Odłączamy wtyczkę zasilania wentylatora

DSCF5452.jpg

2. Wypinamy węże z plastikowych mocowań (i tu uwaga można je bardzo łatwo połamać - do tej pory ich nie zdobyłem :)

DSCF5455.jpg

3. Wypinamy wąż/przewód znajdujący się na górze

DSCF5456.jpg

4. Ja musiałem odkręcić również reduktor

DSCF5457.jpg

5. Z lewej strone odkręcamy Torxem jedyną śrubę i podważamy śrubokrętem przymocowany przewód

DSCF5460.jpg

6. Poniżej wszystko co musiałem zdemontować do wyciągnięcia wentylatora :lol:

DSCF5465.jpg

7. Delikatnie wciskamy widoczny plastik odblokowując tym samym całą obudowe wentylatora i wyciągamy ją delikatnie ku górze manewrując pomiędzy przewodami :)

DSCF5472.jpg

8. Poniżej widoczny jest powód całej operacji - stary wentylator z uszkodzonym modułem oraz "nowy" z popularnego portalu aukcyjnego :)

DSCF5473.jpg

DSCF5474.jpg

DSCF5476.jpg

DSCF5477.jpg

9. Montujemy w odwrotnej kolejności uważając zeby nie połamać jakiś zaczepów lub innych istotnych elementów naszego pojazdu :8)

DSCF5479.jpg

10. Wkręcamy jedyną śrubkę którą wcześniej wykręciliśmy, wpinamy przewód, kostke od zasilania oraz montujemy węże w mocowaniach o ile ich nie połamaliśmy...

DSCF5487.jpg

DSCF5488.jpg

11. Komplet narzędzi użytych przy wymianie wentylatora

DSCF5490.jpg

12. Na końcu powinien ukazać się nam taki widok :lol:

DSCF5492.jpg