Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie wczoraj podczas jazdy autostrada przy prędkości 230km/h po rozpoczęciu hamowania zobaczyłem dziwne falowanie obrotami tzn. nagle obroty zaczeły szaleć to jest z 5 tys do zera i tak w kółko. na wyswietlaczu gdzie jest pokazane jaki jest bieg ( tzn automat wiec bylo "D") zaczał mrugać, w tej samej chwili wskazowka spalania tak samo szalala. Autem nie szarpalo ani nic. Na komputerze wyswietlilo sie powiadomienie (mam ustawiony jezyk niemiecki) ANTRIEB GESTORT i ikonka auta na podnosniku. Auto automatycznie ograniczylo swoja moc i wyswielily sie kolejne kontrolki tj. blad ESP, ASR oraz Blad tempomatu. Zjechałem na najblizsza stacje zgasilem silnik, uruchomilem ponownie i auto wrocilo do normalnego stanu. Po jakis 20 km identyczna sytuacja. Dzisiaj od rana przejechałem juz ok 200km i zero oznak jakiekokolwiek bledu. W czym moze byc problem pomoze ktos ?
Opublikowano
Witam ponownie wczoraj sytuacja mi się powtórzyła i zauważyłem że dzieje się to wtedy gdy samochód jedzie dłuższy czas pod górkę, ma większe obciążenie. Wygląda to tak jakby komputer na sekundę tracił połączenie z skrzynią biegów
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podłącz pod kompa i zobacz błędy na skrzyni. Auto samo ci powie co mu jest. Łatwiej coś powiedzieć znając jakiekolwiek dane.
Opublikowano
Problem jest taki że po podpieciu do kompa pokazuje tylko spalona 1 świece żarowa i tyle. A jak chciałem głębiej sprawdzić to komputer nie mógł się połączyć z modulami czy może być coś z instalacją i dlatego wariuje ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W silniku ci nie pokaże błędów ze sterownika skrzyni. Nie napisałeś pod co podłączałeś. Jak masz swój interfejs to polecam BTOOL na telefon. Prosta w obsłudze apka do diagnostyki. W twoim przypadku wersja EXPERT pomoże ci monitorować DPF.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379

Opublikowano
Skoro nie można się połączyć z modułami, to może wyglądać trochę jak usterka elektryczna. Ja bym z czymś takim w ogóle nie jeździł bo to zagraża bezpieczeństwu. Sprawdziłbym wszystkie bezpieczniki i instalację elektryczną pod maską. Moduł skrzyni, tempomatu (DSC) i DSC są pod maską.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Niestety w związku z bardzo długim oczekiwaniem w kolejce u mechanika (jeszcze 2 tyg) problem się skumulowal do takiego stopnia że dzisiaj przy próbie podpalenia samochodu, auto nie odpali , wyświetlają się różne kontrolki i komputer nie puści auta żeby zakrecilo. Nie mam pojęcia co to może być. W linku filmik do pokazania co się dzieje podczas jazdy