Skocz do zawartości

E46 M54B22 zmiana sterownika silnika na M54B25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Mam pytanie czy ktos podmienial sterownik silnika od M54b25 do M54b22.

Pytam bo moj mi padl a nie mam innego pod reka czy cos zlego moze sie stac przy dluzszej jezdzie 2000km czy po prostu skasowac adaptacje i sterownik sam sobie poradzi z reszta.

Prosze o odpowiedz jesli ktos tak zrobil lub jezdzi na takim sterowniku czy wszystko jest ok. Dziekuje

Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wsadzilem sterownik od 2.5 bo nie bylo wyjscia i musze przyznac ze jest roznica .Auto zbiera sie lepiej szybciej reaguje na gaz.Jeden minus zaczelo okolo 1l paliwa brac wiecej .Ale to tez moze spowodowane jest klima bo jezdze caly czas na niej .Wiecej dziwnych objawow nie widze i nie stwierdzam .Przejechalem juz okolo 4000tys. km wiekszosc autostrada i predkosci miedzy 160/210kmh.I raczej nie wsadze sterownika od 2.2..To tak jakby ktos chcial wiedziec na przyszlosc czy mozna jezdzic na sterowniku od 2.5 w 2.2 bo sadzac ze jest 0 odpowiedzi nikt jeszcze tego nie testowal..Pozdrawiam.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Działo się coś w późniejszym czasie z twoim b22 na sterowniku od b25 ? Mam chęć wgrać soft od b25 ale nie wiem czy nie wiąże się to z konkretnym ryzykiem. Pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Nie nic sie nie dzieje juz najechane ponad 40 tys. i jest roznica czuc ja napradwe auto ciagnie fajnie nie ma dziwnego myslenia po wcisnieciu gazu jak bylo na starym sterowniku dodam ze wsadzilem filtr KN ktory tez robi robote auto chodzi rowno i ladnie mruczy pozatym zrobilem reset sterownika i update po zalozeniu mala ciekawostka auto wczesniej latalo tak kolo 227 po zamianie jest prawie 240 ciekawe.Jak dla mnie jest super
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Dodam jeszcze bo mozliwe ze ma to znaczenie ja zmienilem caly z auta wraz z licznikiem bo ma znaczenie DSC lub ASC albo bez poniewaz moje bmw bylo z sinkiem n42 ktory wywalilem i wstawilem m54b22 z 2004 r a mialem problem z dsc ktorego w moim z 2002r nie bylo asc.I tez nikt nie mogl mi ogarnac tego tematu a przekladka dsc to za duzo roboty a na wyprogramowanym dsc z ori sterownika m54b22 nie bylo mocy i wiem to z doswiadczenia a wszyscy twierdzili inaczej czyli fachowcy od softu ze nie wspomne o upalaniu bo klapa przytykala silnik az wreszcie za duzo kombinacij bylo i wylecial w kosmos.Na tym od m54b25 byl tylko abs i odrazu zrobil sie spokoj z zoltymi kontrolkami po kodowaniu pompy i jest goly abs ale nic nie swieci i nie ma cudow.Takze przy swapie zeby nie miec za duzo klopotow lepiej zwrocic uwage czy jest DSC bo most tez jest inny wtedy albo ASC. Edytowane przez jazdaprzemo
Opublikowano
Zastanawia mnie tylko jedno, jak sterownik z większego silnika może pozytywnie wpłynąć na prace w mniejszym silniku, wydaje mi się ze te odczucia to zwykłe placebo, tym bardziej że jezdziłem zwykłą 2,5 benzyną i nie myślał po wciśnięciu gazu itp tylko szedł jak burza, to nie silnik z turbo żeby miał laga ;) Napewno mocy mu nie dodało bo nawet tunerzy co modyfikują takie sterowniki poprzez zmiane zapłonu, przesunięcie odcinki itp ugrają może ze 2 konie co jest tolerancją błędu pomiarowego
Opublikowano
Moj silnik to m54b22 czyli 2.2 a nie 2.5 i zrobila sie duzo lepsza reakcja na gaz mega roznica u mnie .Drugie zwiekszyla sie predkosc max o 11km.Dla mnie to wystarczylo .Wiem ze to nie turbo ale roznica jest duza i to nie placebo.Fakt ze nie hamowalem auta i nie ma papierka na potwierdzenie ale mi wystarczy .A wszystko mialo na celu na poczatku dojechac trase 1200km a ze stalo sie inaczej i juz ponad 40tys. jest zrobione i nic sie nie dzieje a najwazniejsze nie jest gorzej wiec nie gdybam czy to placebo czy truskawki tylko jezdze co miesiac 1200km w jedna strone nie mialem na celu dodanie mocy lub tp .Trzeba pamietac ze kazdy silnik jest inny nawet z tym samym oznaczeniem.Pozdrawiam.