Skocz do zawartości

Problem z ładowanie różnica 1 Volta na akumulatorze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Przeglądałem tematy ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego więc zakładam nowy.

Mam taki problem ze swoim autkiem, zakupiłem nowy akumulator w Kwietniu ponieważ nie odpaliłem, pomyślałem 10 lat pora na wymianę, aku zostało zaadoptowane, po ok.miesiącu znów nie mogę odpalić, na kablach odpala bez problemu- pomyślałem że może był nie doładowany, naładowałem i znów po miesiącu ta sama sytuacja.

Sprawdziłem ładowanie i okazuje się że po uruchomieniu silnika pod maską na klemie dodatniej jest 14,4 V natomiast przy aku w bagażniku średnio o 1 Volt mniej(13.4)

Sprawdziłem w ukrytym menu które wskazuje nawet 12.9-13.2V

Sprawdziłem za pomocą mostka, minus(masa) jest okey spadek jest na klemie dodatniej.

Auto użytkuje 5 lat nigdy wcześniej nic takiego się nie objawiło, w zeszłym roku miałem kolizje (najechanie na tył) ale na tyle mała ze akumulator nie został uszkodzony, klema pirotechniczna też nie.

Domyślam się że przyczyną jest niedoładowywany akumulator.

Z góry dziękuje za sugestie co może być przyczyną.

Pozdrawiam

Opublikowano
Sprawdź połączenie klemy+ około 20cm od akumulatora, tam gdzie przechodzi przez karoserię jest łączenie na śrubie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jaki rocznik samochodu i jaki rodzaj akumulatora zamontowałeś ?
Opublikowano
  • Autor
Połączenie sprawdzę tylko znajdę trochę czasu, co do akumulatora dobrany jest z katalogu Vart-y do systemu Start Stop, rok 2008 polift.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pytam dlatego bo twój model prawdopodobnie posiada system odzysku enegrii z hamowania a do tego systemu nada się tylko akumulator w technologii AGM a jeśli dobrali Ci baterię tylko do Start/Stop-u to może być to akumulator w EFB który nie nadaje się do twojego samochodu i stąd mogą być problemy dlatego sprawdź dokładnie model akumulatora jaki posiadasz.
Opublikowano
  • Autor

Nowy Akumulator to model G14 12V 95Ah 850A Silver Dynamic symbol AGM czyli prawidłowy.

Nie znalazłem jeszcze na tyle czasu aby dostać się do łączenia kabli za aku w bagażniku bo z tego co widzę to trzeba rozebrać matę aby się tam dostać ale...

sprawdziłem miernikiem pod maską i okazuje się że; masa karoserii i plus alternatora prawidłowo + 14.2 , masa karoserii i klema plusowa pod maską + 14.2 ale masa karoserii i przewód plusowy na klemie (ten cienki który jest dokręcony do klemy plusowej znajduje się pod osłoną klemy plusowej pod maską i idzie chyba do kompa) ma tyle co na klemie w bagażniku czyli ok.1 Volt mniej hmm... dziwne?

Dodam że w zapalniczce wewnątrz to samo co na klemach o 1 Volt mniej

Dzięki za sugestie co do aku, ważny fakt ale to jest okey.

Opublikowano
.... bo z tego co widzę to trzeba rozebrać matę aby się tam dostać ale...

Maty nie trzeba demontować, ale akumulator tak

640558899_2_644x461_przewod-plus-akumulatora-kabel-plusowy-bmw-e90-e91-e92-e93-e90lci-dodaj-zdjecia.jpg

Opublikowano
  • Autor

Nie udało mi się znaleźć do tej pory czasu na sprawdzenie kabli w bagażniku ale zaobserwowałem ciekawostkę... po uruchomieniu w ukrytym menu opcji ładowanie na postoju przy uruchomionym silniku wskazanie 12.9-13.1V natomiast podczas jazdy na biegu, kiedy tylko zdejmę nogę z "gazu" po chwili pokazuje ładowanie 14.1 V kiedy zacznę przyspieszać znów spada do 13.2 i tak w koło.

Teraz to już nie mam zielonego pojęcia co jest przyczyną, czy może spotkaliście się z takim zjawiskiem ?

Opublikowano

Kiedyś też miałem takie problemy

Wymieniłem alternator z regulatorem i po kłopocie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie udało mi się znaleźć do tej pory czasu na sprawdzenie kabli w bagażniku ale zaobserwowałem ciekawostkę... po uruchomieniu w ukrytym menu opcji ładowanie na postoju przy uruchomionym silniku wskazanie 12.9-13.1V natomiast podczas jazdy na biegu, kiedy tylko zdejmę nogę z "gazu" po chwili pokazuje ładowanie 14.1 V kiedy zacznę przyspieszać znów spada do 13.2 i tak w koło.

Teraz to już nie mam zielonego pojęcia co jest przyczyną, czy może spotkaliście się z takim zjawiskiem ?

Takie zjawisko występuje w samochodach z odzyskiem energii z hamowania ale powinno wskazywać więcej, np. u mnie kiedy przyspieszam to ładowanie jest ok. 13.7 V a jak zdejmę nogę z gazu to ładowanie podnosi się do 14,7 V

Opublikowano
  • Autor

Dzięki "wxwwxw" strzał w dziesiątke ! To było to !

W jednej z tych końcówek, pod izolacją gumową nie było odpowiedniego połączenia, być może czas... a może "spece" o których pisałem w innym dziale tematowym "Nie polecam tego usługodawcy - najgorsze warszataty" Wcale bym się nie zdziwił, widziałem że wiązka na czas naprawy była wymontowana ale cóż.....

Wymiana regulatora i alternatora o czym było wspomniane w założonym temacie w tym przypadku nic by nie pomogła

Dzięki i szerokości

Opublikowano
  • Autor
Sprawdź połączenie klemy+ około 20cm od akumulatora, tam gdzie przechodzi przez karoserię jest łączenie na śrubie.

Dzięki :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam czy napięcie na akumulatorze 12,4 v oraz ładowanie na włączonym między 13.9 a 14.2v jest dobre ? Zauważyłem też że czasem następuje chwilowe zejście do 13.2 sekunda i znowu 14.1 v . Mój problem ze sie zainteresowałem napięciem to auta poszarpuje przy przyspieszaniu. Może to być z tym związane. Wczoraj akurat miałem błąd w skrzyni CF1F i opis po niemiecku coś o akumulatorze 11,6 v. A tak to zero błędów. Dziś po skasowaniu też zero.