Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Na początku jako nowy forumowicz i posiadacz F10 chciałbym się serdecznie przywitać - witajcie!

Od jakiegoś czasu zauważyłem taką niedogodność w swoim nowym, używanym samochodzie: F10 z 2014 r.

Problem dotyczy tylnego prawego koła/opony: podczas wolnej jazdy (tak 5-10 km/h) przy otwartym tylnym oknie słychać szuranie/trzeszczenie opony (chyba dot. to opony) - jest to bardziej gumowy dzwięk aniżeli mechaniczny.

Należy dodać, że jest to cykliczne trzeszczenie, którego tempo zmienia się wraz ze wzrostem szybkości.

Po obserwacjach: głośniej trzeszczy przy skręcie w lewo (większy nacisk na koło) natomiast przy skręcie w prawo (odciążenie koła) trzeszczenie praktycznie ustaje/jest mniejsze. Dawno nie padało, ale na mokrym asfalcie też jakby mniej trzeszczy (albo to tylko szum mokrego asfaltu zagłusza trzeszczenie).

Opony Continental 245/45/18 z 2014 r. run flaty, gł. bieżnika ok. 3 mm. Żadnych wibracji czy ściągania nie odczuwam.

Możecie coś doradzić, nakierować na problem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja wiem ze potrafia trzeszczec , skrzypiec tylne wahacze ale to nie powinno miec zwiazku ze zmiana predkosci.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
A masz właściwe ciśnienie w oponie?
Opublikowano

masz 3mm

to bardzo nie wiele

zaraz dojdziesz do TWI

i zmienisz opone i wszystko sie wyjasni

ale wpierw odkrec kolo

oczysc czes styki felgi z tarcza

i zrob testa

Opublikowano

Ciśnienie w oponie ok - 2,6 bara. Zastanawiam się czy nie trzeszczy opona na styku z felgą - tylko czy to może aż tak pracować?

Na suchym asfalcie trzeszczy, na mokrym praktycznie. Jak koło jest dociążone trzeszczy, jak odciążone przy skręcie - mniej.

Na razie sam próbuje zdiagnozować przyczynę (z Waszą pomocą) za nim udam się do warsztatu lub wulkanizatora.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamiast tyle gdybac to podnies auto i zamien kola miejscami. Zacznie trzeszczec po drugiej stronie to od razu bedziesz wiedzial ze to w kole problem.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie było takie trzeszczenie zależne od prędkości kiedy sprężyna z tyłu pękła.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale jak opona na styku z felga? To by też powietrze ucieklo
Opublikowano
Witam mam ten sam problem tylko ze lewa opona identycznie jak u pana wyżej gumowy odgłos i przy skręcie w prawo jakiś odgłos Dźwiny
Opublikowano

jak kupiłem swoje F11 to miałem podobnie na oem felgach 18" i oponach run flat

po zmianie opon była błoga cisza

sprzedam:

amortyzatory tył Bilstein B6 F11