Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uszanowanie!

Mam mały problem z moją Beatką. Otóż raz na jakiś czas, nie zawsze, na zimnym silniku już dwa razy (wykonywałem manerwy na podwórku używając tylko sprzęgła), na gorącym raz (po ostrej jeździe w warunkach miejskich), po wciśnięciu sprzęgła szarpie je, jakby próbowało się odbić, do tego dochodzi dźwięk w okolicach dwumasy. Przebieg 310 k. Problemów z odpalaniem brak, biegi czasem haczą szczególnie 1 i 2. Przy gaszeniu i odpalaniu silnika takie zjawisko nie zachodzi. Silnik 3.0 D, 184 KM. Czy to oznacza wymianę dwumasy? Nie jestem pewny w 100 % a nie chce być zaskoczony.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Trudno powiedzieć, sprzęgło, dwumasa lub docisk. Dwumase możesz sprawdzić jadąc na niskich obrotach i wysokim biegu wciskając przy tym gaz w podłoge, tak aby autko zebrało się z możliwie niskich obrotów, jeżeli wtedy będą dochodzić jakies stuki z okolic skrzyni lub jakieś drgania to masz odpowiedź ze dwumasa do wymiany.
Opublikowano
Jest jeszcze jedna możliwość - łożysko oporowe, ale czy opłaca się to wymienić póki działa? Nie nabroi nic w skrzyni ani ze sprzęgłem? Bo na to wychodzi ze za robocizne 400 zł a za łożysko do 100 zł to się nawet nie opłaca męczyć.
Opublikowano
Może też to być, ale jeżeli Ci łożysko padnie to wtedy nie wyłączysz sprzęgła, czyli nie wrzucisz biegu i raczej dalsza jazda będzie nie możliwa. Prędzej czy później i tak coś sie stanie, jak nie lozysko, sprzęgło czy docisk to dwumasa. Lepiej tam zajrzeć